Ikke riktig så gammel

Til tross for navnet er bitterdrammen Gammel Dansk ikke en gang førti år. Siden fødselen har den imidlertid gått sin seiersmarsj gjennom mange land, og i Norden finnes det mer enn 20 Gammel Dansk-klubber.
Redaksjonen
06 November 2002 - 01:01

Det hele startet faktisk så sent som i 1961 da J. K. Asmund, fabrikksjef på De Danske Spritfabrikker, sammen med medarbeiderne sine begynte å eksperimentere med urter og bær for å lage en ekte bitter kun basert på naturprodukter. Det skulle altså gå tre år før resepten var klar; 29 forskjellige bær, urter, blomster og røtter som lagres på 38 prosent alkohol i tre måneder før styrkedrikken kunne tappes.

Verden i en flaske
Selv om Gammel Dansk er en ekte danske, kommer ingrediensene som til slutt gir den karakteristiske smaken fra alle verdens hjørner. Stjerneanis fra Asia, kanelbark fra Sri Lanka, en villappelsin fra Himalaya og kryddernellik fra Molukkene. Vi finner også pomerans, ingefær, muskat, angelikarot og mer lokal laurbær som tidligere ble brukt for å bedre fordøyelsen og som muskelavslappende middel. Også eikespon fra kanadisk villeik inngår i den lange krydderlisten. Den fullstendige innholdslisten og blandingsforholdet er det bare to personer som kjenner, og de er selvsagt tause som graven.

På grunn av aromastoffenes ulike grader av flyktighet skjer krydderuttrekkene i fem forskjellige kar. Tankene fylles til randen med krydderblanding. Så tilsettes 96 prosent sprit samt vann slik at blandingen holder 38 prosent. Når alkoholen har trukket ut aromastoffene og væsken tappes videre til blandetanken, tar det to mann ti dager å spa ut krydderrestene fra tanken.

Krydderrestene blir siden levert til lokale bønder som jordforbedringsmiddel.
Hele produksjonsprosessen er kald, det vil si at Gammel Dansk blir laget ved romtemperatur.

Høyt henger de...
Bitteren har lange tradisjoner hos broderfolket i sør, og bitter basert på viltvoksende rognebær har alltid stått på bordet i de danske hjem. Historisk sett kan bitteren spores tilbake til Christian IIIs datter, Anna av Sachsen. Hun etterlot seg ikke mindre enn 181 kryddersnapser som var komponert i et eget laboratorium på slottet. Reseptene var da som nå, en godt bevoktet hemmelighet, og da Anna døde i 1586 ble det kjent at ikke engang hennes bror, Fredrik II, skulle få se snapseoppskriftene - blant annet fordi det var allment kjent at Fredrik var litt for glad i disse medisinene!

Nummer to
I dag er Gammel Dansk nummer to på listen over Danmarks mest solgte sprit, og det tappes mer enn fire millioner liter hvert år. På originaletiketten (som visstnok ikke er tillatt i Sverige...) står det at Gammel Dansk "gør godt om morgenen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren eller som aperitif". Prøv og nyt ved romtemperatur, som snaps eller som et ypperlig akkompagnement til øl. For den som synes det blir for mye av det gode (les: bitre) kan kanskje den søtere varianten «1-Enkelt» være et alternativ.

Foto: De Danske Spritfabrikker

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her