Godbiter i pollisten
Denne californiske vinmakeren lager chardonnay på grand cru-nivå
Foto: (Andrew Schoneberger)

Denne californiske vinmakeren lager chardonnay på grand cru-nivå

Sanford & Benedict signert genierklærte Gavin Chanin, gir ikke bare chardonnay på imponerende høyt nivå, men også pinot noir å skrive hjem om. Dette er bare noen av lekkerbiskenene han har å by på.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2018 - 13:45

Det er nesten en sensasjon at vin fra en så ettertraktet vinmark finnes i to utgaver signert en av de mest etterspurte vinmakerne i hele California akkurat nå. Klar til å bestilles. Gavin Chanin lager nemlig to forskjellige chardonnayuttrykk av identisk druemateriale.

Chanin Sanford & Beendict Chardonnay 2015
Lutum-utgaven

Chanin Sanford & Benedict Chardonnay 2015 er en strålende vin med parfymert, nesten tropisk frukt og samtidig veldig god friskhet og saltaktig mineralpreg samt strålende konsentrasjon. En vin som er topp til grillet sjømat og som har et stort lagringspotensial.

Lutum Sanford & Benedict Chardonnay 2015 har en litt annen fruktkarakter, mer i retning moden sitrus som appelsin, men også stor konsentrasjon. Også den en fantastisk matvin, men mer i retning and og lyst kjøtt.

Ifølge Gavin er det litt «playing around» med ulike typer fat, men likevel ikke mer enn 20 prosent, som er forskjellen på de to.

Noen få flasker av Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay i 2013 og 2014 – laget av en annen stjerne i denne delen av California, nemlig Rajat Parr, er tilgjengelig i markedet, for den som er interessert i å smake flere sider av samme sak

Chardonnaydruer fra Sanford & Benedict. Bilde: Andrew Schoneberger

Men personlig holder jeg en knapp på 2015-årgangen, i hvert fall er den usedvanlig overbevisende.  Og ifølge vinmakeren selv er dette det beste han har sett fra denne vinmarken siden han begynte å jobbe med den i 2012.

– 2015 er noe mer fokusert og transparent, sier Gavin Chanin. En av karakteristikkene ved 2015 som han trekker fram er den lange vekstsesongen på grunn av tidlig blomstring, ingen frost og de kjølige temperaturene i juli. Dette har sikret viner med gode syrer og delikate aromaer som jo kler pinot noir og chardonnay veldig godt.

Fra Lutums parsell med pinot noir i Sanford & Benedict. Bilde: GC

Da Gavin fikk tak i druer fra Sanford & Benedict i 2012, hadde han mast i fem år om å få kjøpe druer. – Jeg ringte en gang i måneden, ler han i dag. – Og når du først har fått en kontrakt for disse druene, må du ta dem, uansett kvalitet på årgangen.  

Gavin Chanin i Sanford & Benedict. Bilde: Andrew Schoneberger

Så hva er det med denne vinmarken? Eller skal vi si Gavin Chanin? Han har fått et renomme som den som kommer til å revolusjonere californisk chardonnay. Allerede etter fire år i felten – mens han fortsatt studerte kunst av UCLA – ble han i 2011 som 25-åring kåret til en av de største talentene i verden under 30 år. Det var Forbes Magazines «30 under 30» som sidestilte han med blant andre Mark Zuckerberg, Justin Bieber og Lady Gaga, litt av et selskap altså, men selvsagt går hans talent i en annen retning.

Også en norsk kokk har vært på denne listen

Dette hadde kommet Bill Price for øre. Han er en suksessrik og bemidlet businessmann som har investert mye av det han tjente gjennom sitt investeringsselskap i vinmarker og vingårder. Det betyr at han sitter på fantastiske vinmarker gjennom Price Family Vineyards og The Classic Wines portfolio som inkluderer ikke bare Lutum, men også eierandeler i høyt ansette Kistler.

Lutum Durell Pinot Noir 2015

Se alle vinene med Lutum på etiketten

Ryktene om den unge og begavede vinmakerassisten fra Au Bon Climat og Qupé som også hadde begynt å lage sine egne viner, nådde Bills ører og han tilbød Gavin å jobbe med Bills pinot noir-juvel, nemlig Durell-vinmarken i Sonoma.

Lutums mest etterspurte vin er imidlertid (fortsatt) Durell Pinot Noir som i 2015 er sublim

Allerede da hadde Gavin dyp kunnskap om Santa Barbaras beste vinmarker som med Bills finansielle tyngde ble lettere å komme innpå. Dermed ble Lutum født, som lever parallelt med både Bills og Gavins egne prosjekter. Derfor finnes det også to utgaver av Sanford & Benedict, både for rødt og hvitt.

Her hadde man nemlig plantet chardonnay og pinot noir på 1970-tallet med tanke på å lage musserende vin. Klimaet var for kaldt for å oppnå den modningen som er nødvendig for stille viner.

Sta Rita Hills AVA (underområde til Santa Barbara) har nemlig takket være nærheten til Stillehavet, et av verdens kjøligste klimaer for druedyrking, enda kjøligere enn Sonoma Coast. Og et svært sammensatt jordsmonn.

Sanford & Benedict-vinmarken har som de andre i Sta Rita Hills ideelle forhold for elegante viner av chardonnay og pinot noir. Bilde: Andrew Schoneberger
Lutum La Rinconada Pinot Noir 2015

Også fra Sanford & Benedict som har noen av de eldste pinot noirplantene i Santa Barbara, lager Gavin to veldig solide og ganske så imponerende viner, men de overgår likevel ikke Lutum La Rinconada Pinot Noir 2015. En ytterst elegant vin med nydelig sødme og integrert eik og lang fast ettersmak. Dette er godsaker for kjelleren.

Druene kommer fra parseller «vegg-i-vegg», i en litt slakere skråning og som har noe mer leire i jordsmonnet enn Sanford & Benedict.

Chanin Bien Nacido Chardonnay 2015

Men det var i det litt varmere, men fortsatt kjølige Santa Maria Valley AVA (også et underområde av Santa Barbara) hans eventyrlige karriere startet, og første årgang av Chanin Bien Nacido Pinot Noir og Chardonnay var 2008. Året etter at han overhodet hadde begynt å lage vin. Gavin var da 22 år og i full gang med kunststudier. At han vedlikeholder sin sans for kunst, kan ses gjennom Chanin-etikettene som alle er forskjellige og nye hvert år.

For å få kjøpe druer i Bien Nacido måtte han skrive en forretningsplan og møte til intervju. - Rett etter Sideways var alle på desperat jakt etter pinot noir-vinmarker, så eierne ville ikke inngå kontrakter med hvem som helst, forteller han. De som aksepterte Gavins søknad er nok i dag tilfreds med avgjørelsen for viner fra Santa Barbara og Sta Rita Hills er veldig etterspurte.

Likevel er Sta Rita Hills en sjelden fugl. Gavin har eksempelvis laget 2700 flasker av Sanford & Benedict Chardonnay i 2015, og nær en tidel havnet i Norge.

Totalt finnes det knapt 900 hektar pinot noir og litt over 200 hektar med chardonnay. Derfor er de rimelige vinene fra Sta Rita-legenden Babcock som er i salg her til lands, ekstra gunstig priset.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her