Dagens rett
Denne franske ovnsretten smaker himmelsk en kald høstkveld
Foto: (from_my_point_of_view)

Denne franske ovnsretten smaker himmelsk en kald høstkveld

Kombinasjonen av potet, bacon og ost rykende varm fra ovnen er uimotståelig i den kalde årstiden. Tartiflette heter mirakelet.
10 Oktober 2023 - 23:00

Tartiflette er en fransk ny-klassiker med potet, ost og bacon som stammer fra Haute-Savoie i Frankrikes alper, og som hylles av kokker over hele verden. Deriblant salige Anthony Bourdain som mente at det aldri kan bli for mye bacon, ost eller stivelse - i dette tilfellet er det snakk om poteter. At den kalles ny-klassiker er fordi den skal ha oppstått på 80-tallet som et markedsføringsstunt fra produsenter av den franske osten reblochon. Det ga full uttelling, men når det er sagt har denne osten alltid hatt en helt spesiell status på den franske ostescenen. Det ble jeg innprentet allerede på min første reise til Frankrike i 1977.

På den samme reisen kjøpte jeg kokeboken Larousse Gastronomique i pocketformat som har vært med meg hele veien. Senere (i 2000) kjøpte jeg fullversjonen, et monster av et leksikon på 1350 sider. At tartiflette ikke er en klassiker, bekreftes av at den overhodet ikke nevnes i denne kokeboken/leksikonet. 

Det gjør derimot reblochon som er en tradisjon fra 1400-tallet i de franske alper.

Den ble opprinnelig laget av den siste melken - reblocher betyr å melke en gang til - og denne melken er fetere enn den første.

Reblochon er derfor fetere (og større) enn eksempelvis brie, og så har den et veldig tiltalende gul og kremet innside. En tradisjonsrik ostetype som i dag når den lages av upasteurisert melk fra ku, kalles fermier. I alt 120 bønder kvalifiserer til beskyttelse (appellation d’origine protégée - AOP) og lager denne osten mellom mai og oktober når kuene er på fjellbeite.

Tartiflette fransk klassiker med potet, ost og bacon

Tartiflette fransk klassiker med potet, ost og bacon

Fremgangsmåte

  1. Vask poteter godt.
  2. Kok til al dente, altså til de fortsatt er litt harde. Avkjøl lett.
  3. Kutt hvitløk og løk.
  4. Skjær bacon i tynne strimler. 
  5. Stek bacon i på middels varme i panne.
  6. Ta ut og hell av fettet. Tilsett olivenolje, la bli varm og ha i finkuttet løk og hvitløk. Stek til mykt.
  7. Tilsett hvitvin og la koke inn et par minutter. 
  8. Bland inn bacon.
  9. Skjær potetene (med skallet) i skiver. 
  10. Skjær osten i skiver (ikke fjern kittmuggskorpen).
  11. Fordel en tredel av potetene i bunnen av en oljesmurt ildfast form.
  12. Legg på halvparten av bacon-løk-miksen.
  13. Og en tredel av osten.
  14. Topp med en tredel av potetene.
  15. Legg på den siste halvparten  av bacon-løk-miksen og en tredel av osten.
  16. På toppen legges det siste laget med poteter og til slutt resten av osten. 
  17. Hell over melk, evt salt og pepper. 
  18. Stek ved 200 grader i 30 minutter til pent brun overflate.
  19. La sette seg i 10 minutter før servering. 
  20. Dryss over finhakket bladpersille.
  21. Server brød og en frisk salat til. 

Tips: Du kan godt bruke vanlig hvitost, hvis kittmuggost er for krevende rent smaksmessig. Blandede osterester er perfekt til denne retten. Men i tilfelle du bruker fastere oster, trenger du mindre.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden
+

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden

Alice Paillard viderefører faren Brunos 40 år gamle filosofi som aldri har vært mer aktuell enn nå. Den kommer fullt til uttrykk gjennom deres NPU – nec plus ultra – den optimale champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden
+

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden

Alice Paillard viderefører faren Brunos 40 år gamle filosofi som aldri har vært mer aktuell enn nå. Den kommer fullt til uttrykk gjennom deres NPU – nec plus ultra – den optimale champagne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin

København byr på koreansk mattempel og drikken du får der, finnes også i Norge. Både El Salvador og Valpolicella besøkes, og naturvinens framtid diskuteres også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppen er den reneste medisin for alle sanser
Dagens rett

Denne suppen er den reneste medisin for alle sanser

Knallgul, sødmefylt og varmt krydret med ingefær som i seg selv er den beste medisin mot forkjølelse. Oppskriften er superenkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her