Tartiflette er en fransk ny-klassiker med potet, ost og bacon som stammer fra Haute-Savoie i Frankrikes alper, og som hylles av kokker over hele verden. Deriblant salige Anthony Bourdain som mente at det aldri kan bli for mye bacon, ost eller stivelse - i dette tilfellet er det snakk om poteter. At den kalles ny-klassiker er fordi den skal ha oppstått på 80-tallet som et markedsføringsstunt fra produsenter av den franske osten reblochon. Det ga full uttelling, men når det er sagt har denne osten alltid hatt en helt spesiell status på den franske ostescenen. Det ble jeg innprentet allerede på min første reise til Frankrike i 1977.
På den samme reisen kjøpte jeg kokeboken Larousse Gastronomique i pocketformat som har vært med meg hele veien. Senere (i 2000) kjøpte jeg fullversjonen, et monster av et leksikon på 1350 sider. At tartiflette ikke er en klassiker, bekreftes av at den overhodet ikke nevnes i denne kokeboken/leksikonet.
Det gjør derimot reblochon som er en tradisjon fra 1400-tallet i de franske alper.
Den ble opprinnelig laget av den siste melken - reblocher betyr å melke en gang til - og denne melken er fetere enn den første.
Reblochon er derfor fetere (og større) enn eksempelvis brie, og så har den et veldig tiltalende gul og kremet innside. En tradisjonsrik ostetype som i dag når den lages av upasteurisert melk fra ku, kalles fermier. I alt 120 bønder kvalifiserer til beskyttelse (appellation d’origine protégée - AOP) og lager denne osten mellom mai og oktober når kuene er på fjellbeite.