Julemat
Oppskrifter ribbe
Steking av ribbe
Fremgangsmåte
- Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.
- Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfryst. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.
- Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba kan gjerne krydres et par dager før den stekes, det gir et bedre resultat.
- Når ribba skal stekes:
Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og ribba blir lettere sprø. - Hell i 2-3 dl vann og dekk med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 30-45 minutter. Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca 1 ½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.
- Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.
- Ribba tas ut av ovnen og hviles på et lunt sted i minimum 30 minutter - 45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp. Pass bare på å ikke dekke til ribba når den hviler for da vil den sprø svoren bli myk av dampen fra den varme ribba.
- Stekesjyen og fettet fra ribba helles ut av langpanna og over i en liten kjele og kan serveres som stekesjy.
Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Sousvidestekt juleribbe
Fremgangsmåte
- Du trenger: Vakuum-maskin og Sousvide-maskin (eventuelt vannbad hvor du kan kontrollere varmen og holde denne jevn over lang tid)
- Ribbe Sous-vide er en tidkrevende prosess som må planlegges god tid i forveien. Resultatet blir også deretter.
- Ha salt og pepper på ribbestykket. Vakuumer deretter med et par nellikspirer i posen.
- Dette skal ligge i kjøleskapet i to døgn før tilberedning.
- Varm opp vannbadet eller sous-vide-maskinen til 70°C og legg vakuumpakken i. Her skal den ligge i 40 timer.
- Sett ovnen på 225°C én time før servering. Bruk gjerne varmluft eller grillelement.
- Ta ribbestykket ut av posen og stek i ca 10 minutter til den har fått en fin og jevn farge.
Serveres med tilbehør etter eget ønske.
Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 415.00 kr Basisutvalget89 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 229.90 kr Basisutvalget88 POENG
-
86 POENG
Forsiden akkurat nå