Julemat

Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Foto: (Daisy-Daisy)

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.
15 Desember 2024 - 08:28
  1. Hjemmelagede julegaver er koselig både for den som gir og den som får. Spiselige julegaver, spesielt de som er hjemmelaget faller alltid i smak, og appellerer til matmomsen i oss alle.

Juleverkstedet er også den perfekte anledningen til å børste av gamle matlagingsferdigheter og til å samle hele familien til hyggelig juleaktivitet. 

I listen som følger finner du både salte og søte gourmetgaver. Hva med å lage syltet rødløk? Lekker på tallerkenen og enda bedre å spise.

Dette er en gave som blir bedre jo lenger den står, så denne kan lages i god tid.

Brente mandler og sjokoladefudge hører julen til. Hvem hva med å lage noen litt mer spennende varianter? Vi har oppskriftene på de beste hjemmelagede julegavene. Overask dine nære og kjære med julegaver fra hjertet i år. 

Her er oppskriftene på de mest velkomne egenproduserte julegavene 

Hjemmelaget urteolje

Hjemmelaget urteolje

Fremgangsmåte

  1. Kok opp litt vann og blansjer urtene noen sekunder og avkjøl i kaldt vann.
  2. Kjør urtene i hurtigmixer med oljen til det blir en jevn grønn saus. Press gjennom klede.
  3. Oppbevar oljen i flaske med kork i kjøleskap. 

Her finner du mange oppskrifter på dressinger

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Syltet rødløk

Syltet rødløk

Fremgangsmåte

  1. Skrell løken og kutt i tynne ringer. Har du en foodprossessor med snitteskive er dette perfekt jobb for den. 
  2. Kok opp vann og edikk med sukker, salt og pepperkorn. Når vannet koker trekker du kjelen av platen og tilsetter løken. La stå til vannet blir kaldt.
  3. Foredel så over i Norges glass eller lufttett boks.
  4. Løken blir bedre jo lengre den står.

Tips:
Pass på at det alltid er nok lake til å dekke løken, og at rent bestikk blir brukt for å fiske ut løken. Da holder den seg fint i flere måneder.  

Se alt du kan bruke syltet rødløk til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel kimchi

Enkel kimchi

Fremgangsmåte

Klargjør kålen. Kutt bort evt. brune/visne endestykker.  Del i 8 båter og deretter i fire.

  1. Legg i kaldt vann for å renses for så å legges i et dørslag – evt skyll godt under rennende vann. La dryppe godt av.
  2. Hvis du bruker hendene til å blande etter dette steget, er det lurt å bruke plasthansker. Alternativt rengjort plastskje.
  3. Knus grovsaltet i en morter hvis saltkornene er veldig store.
  4. Fordel saltet jevnt og legg kålen i en bolle i ca. halvannen time. Snu kålbitene flere ganger underveis slik at saltet får jobbe med hele kålen.
  5. Etter endt salting: Skyll godt i mye kaldt vann i to omganger. Ha i et dørslag slik at kålen får renne av. Ha kålen over i en rengjort plastbolle med lokk.
  6. Pisk ut mel i vann i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La koke under omrøring på svak varme i 4-5 minutter til. Det skal blir en tykk hvitsaus. Sett til avkjøling.
  7. Bland den avkjølte sausen med chili, fiskesaus, hvitløk, løk og ingefær. Rør godt og vend blandingen i kålen med en rengjort skje el. l i stål.
  8. Sett på lokket eller dekk med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken eller sett i kjøleskapet. 

Kimchien kan brukes umiddelbart – i fersk utgave – eller gjennomgå en fermentering – det tar 3-7 dager avhengig av temperaturen i rommet. 

Fristende internasjonale retter

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Chilisild

Chilisild

Fremgangsmåte

  1. Oppskriften gir to glass med sild.
  2. Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.
  3. Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke.
  4. Hell over laken og legg på lokk.

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Her finner du mange spennende retter med sild

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget sennep

Hjemmelaget sennep

Fremgangsmåte

  1. La sennepsfrøene småkoke i vannet i fem minutter. Tilsett resten av ingrediensene. 
  2. Bland med en stavmikser til en jevn konsistens.
  3. Ha sennepen over på glass og la den få "sette seg" i noen dager før bruk.
  4. Sennepen holder seg i flere måneder i kjøleskap.

Se alt det deilige du kan bruke hjemmelaget sennep til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladefudge med pinjekjerner

Sjokoladefudge med pinjekjerner

Fremgangsmåte

  1. Blant alt utenom den hakkete sjokoladen  i en tykkbunnet kjele.
  2. Varm sakte opp under omrøring .
  3. Det skal ikke koke, men trekke til en blank masse. Det tar noen minutter.
  4. Så øker du temperaturen litt for at massen skal tykne og karamelliseres.
  5. Pass på at den ikke brenner seg.
  6. Når den føles tykk nok, rører du inn den hakkete sjokoladen slik at den løses opp og pinjekjernene til slutt. 
  7. Hell utover en langpanne som er dekt med matpapir og sett kaldt over natten.  

Tips:
Hvis du vil ha en lys fudge, bruker du hvit sjokolade i stedet og tilsetter 1 ss lys sirup i tillegg. Du kan også dele mengden i to og lage en lagvis fudge med to ulike sjokoladetyper. 

Se våre andre oppskrifter på fudge

Her er våre andre oppskrifter på julegodter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Cookies i krukke

Cookies i krukke

Fremgangsmåte

Legg alle ingrediensene som skal være i krukken lagvis. Begynn med å blande mel, bakepulver og vaniljesukker som legges i bunnen, fortsett med sukker, havregryn og avslutt med smakstilsetningen.

Instruksjon til mottakeren:
Sett ovnen på 200 °C. Rør sammen 225 g smør og 1 egg til det blir hvitt og porøst.

Tilsett innholdet i krukken, og arbeid sammen til en deig. Form deretter boller, og legg dem på bakebrett. Trykk dem lett på toppen.

Stek kakene midt i ovnen i ca. 10-15 minutter eller til de har fått en lett gyllen farge i kantene. Avkjøl helt på rist. Lykke til.

 Flere oppskrifter på cookies  finner du her

Lyst til å bake noe annet finner du garantert oppskriften her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

 

 

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Myk mørk nougat

Myk mørk nougat

Fremgangsmåte

Smelt sjokolade en tykkbunnet kjele under omrøring. Pisk inn vaniljesukker. Sett til side for avkjøling.

Ha sirup, sukker og vann i en tykkbunnet kjele og varm forsiktig opp. Rør til sukkeret er oppløst og til blandingen holder 110 grader.

Pisk eggehvitene med litt salt til stivt skum.

Sjekk temperaturen på sirupen at den ikke overstiger 116 grader.

Hell 2 dl av sirupen i en liten mugge og hold resten varm. Hell sirupen forsiktig oppi eggehvitene i en tynn stråle mens miksmasteren fortsatt går på lav hastighet. Fortsett å piske mens du varmer sirupen opp til 138 grader. Hell den i en liten mugge og gjenta prosessen. Når sirupen er godt blandet inn i eggehvitemasse, slår du av mikseren.

Tilsett nå den smeltede sjokoladen og bland med en slikkepott. Når massen er jevn, helles den utover et silikonbrett eller et brett sprayet med stekefett. Sett til avkjøling og oppbevar kjølig. 

Del opp i firkanter eller kuler og rull i kakaopulver. 

Tips: Du kan tilsette 3,5 dl finhakkete nøtter hvis ønskelig. 

Se alle de gode oppskriftene på nougat

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake

Brente mandler med smak av appelsin og pepperkake

Fremgangsmåte

Ha mandler, sukker, vann, appelsinskall og krydder i en gryte, og sett den på høy varme til vannet koker og massen begynner å boble. Rør ofte med en gaffel.

Reduser varmen til vannet er helt fordampet og sukkeret har krystallisert seg igjen.

Sukkeret skal smelte, men bare delvis, slik at det legger seg i klumper rundt nøttene.

Hell mandlene ut på matpapir, og skill dem med en gaffel.

Se alt dett gode du kan bruke brente mandler til

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Dansukker

Vurder oppskriften

Salt karamellsaus

Salt karamellsaus

Fremgangsmåte

 

  • Rør sammen sukker og vann i en tykkbunnet kjele og varm opp på medium varme. Ikke rør i blandingen. Vend på kjelen til all sukkeret har smeltet og blitt til gyllen karamell. 

    Rør inn smør til det har smeltet. Trekk så kjelen av platen og rør inn kremfløten (blandingen kommer til å boble opp, men bare fortsett å rør). Visp inn maldonsalt og avkjøl karamellen i 10 minutter. 

Hell over i et lufttett glass og oppbevar i kjøleskap. Salt karamellsaus er holdbar i minst èn måned. 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her