Selv den mest innbitte motstander av fiskeboller og fiskemat blir omvendt når han eller hun setter tennene i disse delikatessene. Men fiskeball og fiskeboller er ikke det samme siden konsistensen på ballene er en annen, og de er langt mer kompakte og ikke minst mektige.
Dette er fiskballparadis nummer én - bør oppleves
Det er bare de mest trente som klarer å sette til livs flere baller, spesielt om de serveres med salt kjøtt og kålrotstappe. Kraftkost som samtidig er lettfordøyd all den tid det er fisk vi snakker om.
Alle familier på Nordvestlandet har sin egen hemmelige oppskrift som selvsagt er bedre enn alle andres. Her får fu to alternativer, en av fersk fisk og en av saltfisk. Den siste er nok mer for viderekomne, men er du glad i klippfisk, er dette kanskje vrien du liker aller best.
Få alle tipsene til hvordan du lager fiskematen selv her
Her skaffer du deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
Kvalværets ferskfiskball
Fremgangsmåte
- For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst.
- Fiskefarsen:
- Trim fiskefiletene fri for ben og kutt dem i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter som du hakker fint i en foodprosessor, ha over i en bolle.
- Ha fisken i foodprosessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.
- Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med melken til du får en litt løs deig.
- Isterterninger:
- For å gi fiskeballene litt ekstra smak og for at de ikke skal bli tørre, har man litt fett i midten av hver ball.
- Tradisjonelt sett bruker man ister som du finner i frysedisken, men du kan også bruke kaldt smør.
- Kutt det fryste isteret i grove biter og ha det i foodprosessoren sammen med pepper og allehånde. Kjør sammen og sett tilbake i fryseren til du skal lage fiskeballen. Dette kan gjøres i god tid på forhånd.
- Ferdigstillelse:
- Form fiskefarsen til store boller på ca 10 cm i diameter, ved hjelp av en skje. Trykk en terning med ister inn i fiskeballens sentrum og legg den i en gryte med godt saltet kaldt vann.
- Når alle fiskeballene er ferdig formet koker du opp gryten og lar fiskeballene trekke i 15 - 20 minutter eller til du ser at fettet fra isteret trenger ut i kokevannet og ballene stiger til overflaten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Saltfiskball
Fremgangsmåte
Rens og skrell poteter og løk. Mal disse på kvern sammen med fisken.
Rør inn melet og spe med melken. Lag boller og la disse trekke i vann 10 -15 minutter.
Serveres med stekt bacon, kålrotstappe og kokte poteter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Slik lager du enkelt kålrotstappe
Fremgangsmåte
- Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
- Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.
Her finner du mange oppskrifter der kålrotstabbe egner seg