Dagens rett

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken
Foto: (Julie H. Amundsen)

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken

Om du ikke har øl av typen porter, fungerer juleøl veldig godt til torsken, både i sausen og i glasset.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2018 - 11:00

Øl i maten er stadig mer populært, og ikke minst fungerer et øl med dempet humleinnslag (les bitterhet) veldig godt i en fyldig saus. Denne oppskriften har jeg fått av Yngve Martinsen, tidligere kjøkkensjef på Grünerløkka Brygghus i Oslo.

Har du en oppskrift du vil dele, send den inn da, vel

En kombinasjon som ga meg en veldig god førjulsopplevelse, og ikke minst holder den lenge over jul. Den er dessuten en fin måte å få brukt opp rester av juleølet, om du ikke har klart å drikke det opp ennå.  

Velger du porter, finner du noen her, men du må ikke gå på polet. Også velassorterte dagligvarebutikker har porter i hyllene.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Fremgangsmåte

Torsk:
Mariner biter av torsk delt i 160-180 g porsjonsstykker med salt, pepper og litt sitron. Bak i ovnen på 200oC i 10 minutter med litt olje og smør.

Portersaus:
Om du ikke har demiglace, bruker du oksekraft, som kokes inn til halv mengde.

Start med å lage en karamell av sukkeret, før du har i porter og demiglace. Kok inn til det tykner. Vær forsiktig da dette lett kan bli brent. Du kan også bytte ut demiglace med buljongterninger, men da må du belage deg på å bruke litt maisenna eller potetmel like før servering for å få ønsket konsistens.

Sausen bør reduseres til cirka halvparten før du smaker til med salt og eventuelt annet, som urter hvis ønskelig. 

Linser:
Her bruker jeg cirka halvparten linser og halvparten grønnsaker. Du kan velge selv hvilke grønnsaker du har i, men jeg anbefaler smaksrike rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, gulrot og litt rødløk og hvitløk.

Kok linsene 10-15 minutter først, sil av vannet for å ta bort fargen fra vannet, så ser det mer delikat ut.

Bland så sammen linsene, grønnsakene kuttet i små terninger, litt oksekraft og et par spiseskjeer av sausen. Kok i 5 minutter og smak til med salt og pepper. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Yngve Martinsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her