Dagens rett
Kvinnedagsmenyen kan ingen si nei til

Kvinnedagsmenyen kan ingen si nei til

Om du ikke feirer 8. mars, kan du likevel gjøre som to av landets beste kvinnelige kokker, Miriam Østvik Jenssen og Kari Innerå. Her er oppskriftene.
08 Mars 2016 - 02:05

Vi starter med en lekker liten sak med spekeskinke, friske fiken og hasselnøtter komponert av Miriam Østvik Jenssen, tidligere medlem av det norske kokkelandslaget og som har jobbet på en rekke topprestauranter før hun tok en bachelor i ernæring og fikk tvillinger! Senere i år gjør hun nok et karrierehopp og blir assisterende kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Norsk spekeskinke i særklasse

Dagens hovedrett er signert av en annen kvinnelig kokk som har markert seg sterkt gjennom hele sin kokkekarriere både i konkurranser og som bedriftsleder. Kari Innerå er nå innehaver av den populære restauranten BA53 i Oslo. Kari som vokste opp i havgapet utenfor Harstad, har et godt grep om skrei som råvare. Her deler hun noen av sine kokkeknep med deg: 

Salte fisken 

Dryss skrei i porsjonsstykker med salt, 25 gram per kilo, og la dem ligge i 7 minutter før du skyller fisken og tørker av med papir. 

Kaldt smør

Hollandaisesausen er kjent for å være litt vrien, men velger du å vispe inn kaldt smør som her, er sannsynligheten for å lykkes mye større. Bare pass på at sausen ikke koker!

Og husk, har du dårlig tid, er det selvfølgelig også mulig å kjøpe ferdigsaus som det finnes flere av i butikkhyllene.

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Santa Kristina spekeskinke med fiken- og hasselnøttkompott

Santa Kristina spekeskinke med fiken- og hasselnøttkompott

Fremgangsmåte

Skrell fikenene og kutt to av dem i fine terninger.
 
Fiken- og hasselnøttkompott:
Del de to siste fikenene i fire.
 
Smelt 1 ts sukker og stek ved middels temperatur til sukkeret har fått en lys gyllen farge. Ha i de store fikenbitene. Rør til de begynner å slippe væske.
 
Ha så i ripsgeleen. Kok dette inn til det tykner. Ha i grovhakkede hasselnøtter og smak eventuelt til med litt mer ripsgelé.
 
Riv salaten i biter og vask den godt. Vend salaten og spirene i litt olje med salt og pepper.
 
Legg salaten opp på tallerkener sammen med skinken, løkringer, fiken i terninger og fiken- og hasselnøttkompott. Pynt gjerne med litt urter.
 
 

Sendt inn av Miriam Østvik Jenssen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pannestekt skrei med erter og hollandaise

Pannestekt skrei med erter og hollandaise

Fremgangsmåte

  1. Skjær skreien i serveringsstykker og dryss over salt. La dem ligge i 7 minutter. Skyll av saltet og tørk skreistykkene lett med tørkepapir.
  2. Ertepuré:
  3. Kok ertene møre i vann sammen med hvitløk. Hell av overflødig kokevann.
  4. Mos ertene med stavmikser eller i food-processor.
  5. Rør inn smør og olivenolje og smak til med salt og pepper. Hold ertene varme.
  6. Legg baconet i kald stekepanne, skru på varmen og stek baconet til det er sprøtt og gyllent.
  7. Stek så fisken. Varm olje i stekepannen, legg i fisken og la den ligge uten å røre den, til den er nesten gjennomstekt.
  8. Til slutt har du smør og hvitløk i stekepannen og snur fisken forsiktig. Stek den lett på den andre siden samtidig som du øser hvitløksmøret over.
  9. Saus:
  10. Lag sausen mens fisken stekes. Kok hvitvinen inn til 2 ss. Visp eggeplommene sammen og visp inn den varme vinen.
  11. Visp blandingen over vannbad, eller direkte på platen på svak varme (må ikke koke).
  12. Visp inn vann når eggene begynner å tykne og ligne majones i konsistens.
  13. Rør inn smøret i biter og la det smelte. Smak sausen til med salt, pepper og sitron.
  14. Anrett fisken på ertene, dryss bacon over fisken og hell saus forsiktig over.

Her finner du 60 oppskrifter med skrei

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kari Innerå / Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her