Dagens rett

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Foto: (Synøve Dreyer)

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.
07 Desember 2024 - 00:00

Jordskokk og blåskjell har det til felles at de gjør vinteren levelig.  Jordskokkens myke konsistens og blåskjellenes assosiasjoner til sommer på den ene siden og selvfølgelig at kvaliteten er på topp når det er som kaldest. 

Her kan du lære mer om jordskokk

Jordskokk er en delikatesse vi bør bruke mer av, gjerne som tilbehør siden den er ganske så eksklusiv. 

Se våre andre oppskrifter med jordskokk

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Fremgangsmåte

  1. Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.
  2. Kast skjell som ikke lukker seg.
  3. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og surr blank i rapsolje i en kasserolle.
  4. Tilsett blåskjell, hvitvin og vann, og damp under lokk i 3-4 minutter.
  5. Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.
  6. Damp videre i 3-4 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Kast skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
  7. Sil blåskjellkraften og ha den i en skål, og rens blåskjellene. 
  8. Jordskokksuppe:
    Skrell og skjær jordskokk i store terninger, og grovhakk sjalottløk.
  9. Fres jordskokk og sjalottløk kjapt i olivenolje.
  10. Tilsett grønnsaksbuljong og kraft fra blåskjellene, og la det koke til jordskokken er mør, ca. 10 minutter.
  11. Tips: Du kan godt lage denne suppen med skalldyrkraft fra fryseren eller butikken. Beregn da 3 dl kraft.
  12. Sil ut halvparten av kraften og sett den til side i en skål, og mos jordskokk og sjalottløk med en stavmikser.
  13. Rør inn kremfløte og og spe på med kraft til ønskelig tykkelse på suppen.
  14. Smak til med salt, pepper og kajennepepper.
  15. Gi suppen et raskt oppkok, og ha i blåskjellene rett før servering.
  16. Server blåskjellsuppe med brød og sitronbåter. Dryss gjerne basilikum over hvis du har.

Tips: Du kan spare noen av skjellene og bruke dem som pynt i suppen ved servering.

Her kan du lære mer om jordskokk

Jordskokk er en delikatesse vi bør bruke mer av, gjerne som tilbehør siden den er ganske så eksklusiv. 

Se våre andre oppskrifter med jordskokk

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her