Hvalfangstsesongen er avsluttet, men kjøttet er fortsatt tilgjengelig og mørt som bare hvalkjøtt kan bli. Derfor trenger det ikke særlig mye bearbeiding før det grilles raskt, salt og pepper duger lenge, så kan du bruke tid på tilbehøret. Som i denne oppskriften signert en som kan sin hval, nemlig Gunnar Jensen fra Mathallen i Tromsø, kaptein på Kokkelandslaget for juniorer og Årets kjøkkensjef i 2018.
Dagens rett
Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus
Hval er det beste du kan legge på grillen - i hvert fall med dette tilbehøret
Det mørest tenkelige kjøttet med mer smak av villmark enn av hav, ja, det er årets hvalkjøtt.
Aase E. Jacobsen
11 Juli 2020 - 01:00
Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus
Fremgangsmåte
- Bakt sellerirot:
Start med å bake selleriroten. Skjær skallet av roten og ha den på plastfolie, drypp over 1 ss med god olivenolje og en god klype salt. Pakk den godt inn i folien og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1,5 – 2 timer – dette kommer an på størrelsen på sellerien. - Den er ferdig når du kan stikke en nål eller en liten kniv i riten uten at du kjenner motstand. La avkjøle noe før servering. Denne kan også lages i forveien. Så deler man den i biter og varmer opp i stekoven ved servering.
- Syltet potet:
Kok gode små poteter møre i lettsaltet vann. Avkjøl og del potetene i to. - Kok opp vann, sukker, eddik og krydder. Hell dette over potetene og la de sylte minimum 2 timer. Dette kan med fordel lages dagen i forveien. Holder seg godt på kjøl en ukes tid.
- Rømmesaus:
Ha melk, rømme og salt i en kasserolle og kok opp. Bruk en stavmixer til å blende sausen glass. Ved servering vend inn oljen eller ramsløken.
Tips:
Du kan bruke 50 gram fersk eller fryst finhakket ramsløk i stedet. Alternativt 0,5 ss tørket ramsløk. Annen type løkolje, gressløk eller seiersløk, fungerer også fint.
- Grillet hval:
Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver.
Solsikkeolje til steking. - Varm grillen, grillpanne eller en stekepanne. Ha i solsikkeolje og stek hvalbiffen ca 1,5-2 minutter på hver side. Hvil kjøttet ca 4-5 minutter før servering.
Her finner du mange deilige retter med hval
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
Forsiden akkurat nå