Anden:
- Fjern vinger og innmat. Fjern fett og hud fra halsen og bakenden, og tørk godt med kjøkkenpapir.
- Gni anden grundig med salt og pepper innvendig og utvendig.
- Skrell eplene og del dem i mindre biter. Fyll anden med svisker og epler.
- Brun vingespissene, innmaten og fettet fra halsen i en gryte, sammen med litt av andefettet.
- Hell i vann, tilsett løk og gulrot og kok cirka en halv time.
- Hell sjyen gjennom en sikt og legg den til side for saus.
- Plasser anden i en form med ryggen oppover, slik at fettet kan dryppe inn i stekepannen.
- Plasser formen midt i ovnen i cirka 15 minutter på 225 °. Vend så anden og brun brystet i 15 minutter.
- Hell vann i formen og stek anden i cirka 2 timer på 160 °, stikk i den tykke delen av låret, saften fra kjøttet må være klar.
- Anden kan også brunes i cirka 10 minutter på 250 ° eller under grill for å gjøre skinnet sprøtt, men husk å hold øye med den.
- Hell sjyen i en bolle og la den stå en stund til fettet har samlet seg.
- Hell forsiktig ut fettet og bland sjyen med væsken fra vingene og innsiden. Kok det ned slik at smaken blir konsentrert.
- Tilsett evt jevning eller maisenna og smak med salt og pepper.
Dansk juleand serveres med ovnsstekte poteter:
- Til stekingen av potetene bruker du litt av andefettet som ble til overs etter andestekingen.
- Del poteter i båter.
- Ha i en ildsfast form.
- Fordel andefett jevnt i formen og stek ved 200 grader.
- Smak til med salt og pepper og server med en gang.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Få dagens rett som nyhetsbrev