Hjemme hos oss går vi alltid på blåbærtur, og vi har en fast plass hvor vi hvert år belønnes med mye bær. Store deler av fryseren fylles med deilige blåbær. Bær som kan brukes utover høsten til mye godt.
Ikke bearbeid for mye
Bringebær er også en ressurs fra skogen som bør utnyttes bedre. Og kombinasjon av blåbær og bringebær er forresten kjempegod. Begge smakene er nokså syrlige, men med en hjemmelaget søt vaniljekrem balanseres det hele.
Tertedeig er en enkel sak å lage om du bare ikke knar den for mye. Smøret skal være akkurat mikset inn, og noen klumper av smør skal du fortsatt kunne se i deigen for at resultatet skal bli det beste. Det vi søker etter er en bunn som er sprø uten å være for hard.
For å få denne sprø bunnen må vi altså ikke jobbe for mye med melet slik at vi får for sterke glutenbindinger. Dette gjør bunnen seig.
Gode steketips
I noen land, som eksempelvis Nederland og USA, mener mange at man skal blande inn matfett eller margarin for å få en skikkelig «crispy» bunn, og det stemmer. Erstatter du 50 prosent av smøret med for eksempel margarin eller matfett, vil du oppleve å få en tertebunn som deler seg i mange flere «flak» enn om du bare bruker smør.
Hvis du oversteker din bunn, blir den veldig hard. Likevel er min erfaring at vi nordmenn heller understeker våre terte- og paibunner.
TIPS 1: For en mer eksklusiv bunn kan du bytte ut 1/3 av melet og ha malte mandler i. Dette gir en bunn med ekstra god smak. Se flere kokketips
TIPS 2: Tertebunn kan fryses. Lag dobbel deig og ha tertedeig klar i fryseren. Se flere kokketips