For å vekke de kresne londonboernes interesse må du ha et uvanlig konsept. Et av de mest uvanlige er «opplevelsesbaren» Alcoholic Architecture som ligger i et victoriansk kjellerlokale i Borough Market. Her puster nemlig gjestene inn drinkene i stedet for å drikke dem.
40 personer slippes inn av gangen i det som aller mest minner om et romtemperert dampbad. Jeg og 39 andre forventningsfulle gjester har fått på oss hver vår regnponcho – en nødvendighet om du ikke vil lukte gin tonic resten av uka. Vi har gått inn i en «tåke» bestående av én del Hendrick’s gin og tre deler tonic. Drinken dusjes ut som damp fra kraftige luftfuktere høyt over hodene våre. Technomusikk
Her finner du Alcoholic Architecture
1 Cathedral Street, Borough Market, London SE1 9DE
Inngangspenger: 12,50 pund for 50 minutter i dampbaren. Bare 40 personer slippes inn av gangen. Makstid er 50 minutter. Bestilling gjøres via barens nettside www.alcoholicarchitecture.com
Cocktailmeny: Alle cocktails som drikkes er komponert med ingredienser og alkohol framstilt av munker, som Chartreuse och Benedictine, trappistøl inkludert.
Bak Alcoholic Architecture står Sam Bompas og Harry Parr som har drevet designbyrået Bompas & Parr siden 2007. www.bompasandparr.com.
pumpes ut av høyttalerne.
Sikten er bare en drøy meter og de fleste i rommet ses bare som svake silhuetter i den blålige alkoholtåka. Luftfuktigheten er 140 prosent og i starten er det litt vanskelig å puste. Du kjenner ingen drinksmak, bare en lett sødme i munnen. Etter en time i den tette tåka har kroppen absorbert alkohol tilsvarende en stor drink gjennom munn og øyne.
Når drinken pustes inn i stedet for å drikkes, går den rett i blodomløpet uten å passere leveren. Det gjør at effekten er raskere, og på et skilt oppmuntres gjestene å puste med moderasjon (breathe responsively).
Fuktigheten drypper fra ansiktet og alkoholen trenger inn gjennom øyne, munn og nese. Øynene mine renner og huden får et klebrig lag. Jeg er inne i en gigantisk gin tonic.
Kunstinstallasjon
Det er to unge kunstnere, Sam Bompas og Harry Parr, som har funnet på det unike konseptet bak Alcoholic Architecture. Målet er å la folk føle hvordan det er «inni en cocktail».
-Ideen ble født da vi eksperimenterte med gele for å lage spiselige cocktails og begynte å fundere på hva som skulle skje om vi i stedet laget cocktails som damp, forteller Sam Bompas.
Flere leger og lungespesialister ble tatt med på råd før åpningen for å sikre at ikke noe kunne gå galt.
-Feil blanding kan faktisk være dødelig. Det tok oss fem år og drøyt 30.000 pund å komme fram til det som nå er en perfekt cocktail, sier Sam. Han har store planer for hvordan konseptet skal utvikles videre:
-Vi lurer på om vi skal ha en heis i rommet slik at gjestene kan oppleve hvordan de forskjellige lagene av en cocktail oppleves.
Duoen har tidligere gjort seg kjent for sine eksperimentelle installasjoner og arbeid med mat og drikke. Blant annet serverer de desserter som eksploderer og gele i alle tenkelige former og smaker.
Også flytende føde
For den irske ølgiganten Guinness’ regning laget Sam og Harry multisensoriske fyrverkerier med duft og smak i form av skyer med jordbær, snø av fersken og konfetti av banan.
Tross sin unge alder har britene allerede hatt utstillinger på så vel Londons Victoria and Albert museum som på San Franciscos prestisjefylte Museum of Modern Art, og de har forfattet fire bøker om sine kulinariske eventyr.
-Vi ser det vi gjør som kunstinstallasjoner og oss selv som en form for moderne Willy Wonka-er. Enkelt uttrykt kan vi si at vi designer unike opplevelser basert på smak innenfor temaet mat og drikke, der vi vil at gjestene skal kjenne seg delaktige. De skal føle at de er en del av noe større, som de selv kan være med å forme, forklarer Sam Bompas.
Alcoholic Architecture er deres siste prosjekt og litt slemt sagt kan den beskrives som en bar for latsabber – her behøver du tross alt verken drikke eller stå i kø foran bardisken – alt kommer til deg gjennom luften du puster inn gjennom munnen og porene i huden. Men den som ikke nøyer seg med alkoholdamp, kan også få kjøpt flytende drikke. I et av avlukkene er det innredet en bar og det er fullt mulig å ta med drinkene ut i alkoholtåka.
Fulle hus
Lokalet fra 1897 var tidligere et munkekloster. Sam Bompas og Harry Parr har gjort sitt beste for å ivareta den spesielle atmosfæren. Kjellerbaren er utsmykket med dødningehoder og knokler og alle cocktails inneholder alkohol framstilt av munker som Chartreuse- og Benedictine-likør.
-Vi ville gi prosjektet en lokal tilknytning, så vi gjorde research om stedet og lærte oss mye om dets sterke klostertradisjon og forholdet til alkohol, forklarer Sam.
Drinkmenyen heter derfor Holy Orders og omfatter cocktails som Dirty Habit, Afternoon Penance og Friar Tucked. Disse serveres selvsagt i tidsriktige glass og pokaler.
-Akkurat nå designer vi sågar en kopp laget av en ekte hodeskalle. Gjestene får da drikke av det som en gang inneholdet en hjerne, sier Sam entusiastisk. –Jeg mener, hvem har vel ikke drømt om en gang i sitt liv å drikke av en hodeskalle, spør han retorisk.
Ja, de sære innslagene og overraskelsene virker uendelige. På dametoalettet venter det deg en albino-pytonslange.
Baren har unektelig lyktes med å tiltrekke seg et kresent publikum. Og det ser ut til å bli en økonomisk suksess også. Inngangspengene er 12,50 pund, og stedet har hatt fulle hus siden innvielsen i begynnelsen av august i 2015.