Bacongate kalte Petter Stordalen det da hotellgjestene gjorde opprør mot at bacon og pølser var fjernet fra frokostmenyen på 16 svenske Choice-hoteller. Både bacon og pølser kom tilbake, men Stordalen beholder ambisjonen om å tilby den sunneste og beste hotellfrokosten.
Like mye bråk ble det da Miljøpartiet De Grønne i Oslo rett etter valgseieren foreslo en kjøttfri dag i uka kommunale kantiner. Et forslag som ble møtt med sukk og stønn og til dels hånflir.
Og det til tross for at Forsvaret besluttet dette for to år siden og nå arbeider med å innføre det i alle sine soldat- og offisersmesser, ifølge major og talsperson for forsvarssjefen, Linne Terece Johansen. Motivasjonen er miljø og helse. Når de tøffeste jentene og guttene i landet kan klare seg med mindre kjøtt, så må vel også folk med langt lavere energibehov få det til?
Mindre er bedre
Det er flere måter å redusere kjøttforbruket på. Den mest fornuftige strategien er «moderasjon kontra avhold» - altså mindre og sjeldnere. Her er mye å lære av det nynordiske kjøkkenet. For mengden kjøtt på tallerkenen er ofte forbilledlig liten, og kokker med et bevisst forhold til bærekraft vet å overdosere med grønnsaker på bekostning av animalske proteiner. Uten at det går ut over smaken – heller tvert om.
Økt bruk av grønnsaker på bekostning av kjøtt er dessuten en gavepakke for en kjøkkensjef. For det første er innkjøpsprisen langt lavere og for det andre er ofte holdbarheten bedre. Dermed blir varekostnaden enda lavere gitt mindre svinn. Hvem kan si nei til dette?
I min barndom var det kjøtt på menyen to ganger i uka og en av disse middagene var garantert i form av kjøttsuppe - en velprøvd metode for å holde kjøttforbruket nede. I dag spiser 54 prosent av nordmenn kjøtt minst tre ganger i uka, ifølge MMI. Kjøttforbruket på 1960-tallet var halvparten av hva det er i dag, også fordi kjøttporsjonene var mindre. Ifølge rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2015 spiser den gjennomsnittlige nordmann nå 50 prosent mer kjøtt enn fisk. Behovet for å vri forbruket fra kjøtt til grønt og sjømat er altså stort.
En sak for Erna
En kjøttfri dag i uka er derfor langt fra nok, men en begynnelse.
Men hvordan overbevise en stadig mer kjøtthungrig nasjon om at det er å tide med en forandring?
At Kjøttfri mandag er et initiativ fra Framtiden i våre hender, er i seg selv en utfordring. For selv om andelen av befolkningen som ikke lar seg påvirke av miljøadvarsler, blir stadig mindre, er ikke denne organisasjonen stueren overalt. Ei heller Miljøpartiet De Grønne. Dette er derfor en sak for myndighetene. Og de har tidligere vist seg å være effektive i å mobilisere til atferdsendringer.
Så, Erna, kanskje det blir du som lar Gros utsagn «det er typisk norsk å være god», omsider få en mening?
Erna får drahjelp av at folk åpenbart er blitt skremt av at inntak av rødt kjøtt kobles med fare for tarmkreft. Ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen oppgir 23 prosent av de spurte at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016. Blant menn som gjerne er mer kjøtthungrige enn kvinner, er andelen 17 prosent.