I dag avsløres hvilken kokebok som er tidenes beste

I dag avsløres hvilken kokebok som er tidenes beste

Møt opp i Mathallen og vær med på årets kokebokfest. Smaksprøver på årets høst fra kl 16.
Redaksjonen
24 November 2014 - 04:20

Avstemmingen er nå avsluttet. Hvilken bok som er tidenes beste og viktigste kokebok av de 10 nominerte, får du vite i dag, 25. november Møt opp i Mathallen. Vi feirer kokeboka fra kl 16 og utover.

160 år med kokebøker vurdert

Det skal være en bok som har satt sitt tydelige preg på det norske folk sitt forhold til mat, både da den utkom og i ettertid.

Dette var vinnerne av Beste norske kokebok 2013

Boka må være en helnorsk produksjon, altså ingen oversettelse eller norsk tilrettelegging. Derfor er en del velkjente utgivelser ikke med.

For at historien skal få bidra med sin dom lar vi dessuten tidsspennet strekke seg fra 1845 til 2004.

Lær mer om kokebokas historie

Av de tallrike kandidatene til prisen har juryen nominert 10 kokebøker som hver på sin måte har utmerket seg.

Du finner helt sikkert din favoritt blant kandidatene. Er det børker du ikke kjenner, kan det lønne seg å sjekke i besteforeldres bokhyller eller på biblioteket.

Juryen som har plukket ut de 10 bøkene er Henry Notaker, den i Norge som har størst kunnskap om kokebokas historie, Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge, som ikke minst har Norges største samling av kokebøker, til sammen 8300 og den eldste er fra 1833. Dessuten Knut Stene-Johansen, matskribent og professor i litteratur, Kjersti Ørgersen, seksjonsleder i Norli og Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif.

Men folket skal få si sitt. Hvilken er den beste og viktigste?

Blant de som har stemt trekker vi ut 10 heldige vinnere av bokperlen 100 år med kokebøker, ført i pennen av Per A. Borglund.

Her kan du lese mer om bokpremien

Avstemmingen avsluttes ved midnatt 25. november 2014, og vinneren utnevnes den 25. november i Mathallen samtidig som Beste norske kokebok 2014 kåres. Kåringene er i regi av Apéritif og Norli.
 
 

 
 

Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes, Christiania 1845

 
Den første systematiske kokebok i Norge med pedagogiske, trinnvis oppbygde oppskrifter.

 
 

Fornuftigt Madstel

Clemens Bonifacius [pseudonym for P. Chr. Asbjørnsen], Christiania 1865

 
Denne annenutgaven av Asbjørnsens kokebok er den første i Norge med oppskrifter på matretter med sopp.

 
 

Stor kokebok

Henriette Schønberg Erken, 1914

 
Omtalt som 1900-tallets store klassiker, skrevet etter modell av de store, moderne, utenlandske bøker. Førsteutgaven var på 708 sider, omslaget tegnet av kunstneren Halfdan Arneberg. Verket kom i 20 utgaver fram til 1951.

 
 

Matlære

Kokebok for barneskolen, Inga Høst og Ingeborg Milberg, 1916

 
Denne lille boka fulgte norske skoleelever i tiår etter tiår, så lenge at den etter hvert ble oppdatert av andre forfattere. Her var det ikke bare oppskrifter, men også stoff om næringsmidler, ernæring, bakterier osv.

 
 

Kokebok

Statens lærerinneskole i husstell, 1933

 
Johanne Sveen utarbeidet denne læreboka, som ble brukt ved husstellskolen på Stabekk i en rekke år. Som årene gikk ble den stadig revidert, og flere forfattere var inne i bildet. En grunnbok i matlaging som har betydd mye for mange.

 
 

Fra mitt blå kjøkken

Hroar Dege, 1963

 
Boka har undertittelen «Kjøkkensjefens kokebok». Dege var sjefen over alle chefer i sin samtid, med base i sitt Blå kjøkken på Lapsetorget i Oslo. Leseren måtte beherske ord som glace, montere, legere og tranchere.

 
 

Velkommen til mitt kjøkken. 20 år i Fjernsynskjøkkenet

Ingrid Espelid Hovig, 1985

 
Ingrid var blitt et tv-ikon, et kulinarisk forbilde for flere generasjoner. Boka oppsummerer to tiår i rollen som nasjonens husstellærerinne, komplett med brennesnute, den makelause makrellen og persilledusker.

 
 

Fra Lom til Lyon

Arne Brimi, 1987

 
Arne Brimi var første norske deltaker i Bocuse d’Or og sørget for at den norske maten kom tilbake på menyen. Lom ble plutselig et matsentrum, og vi ble kjent med tyting, sjalottlauk og rypebryst med kreklingsaus.

 
 

Enkelt & Perfekt. Bagateller for alle

Eyvind Hellstrøm, 2002

 
Den var mer perfekt enn enkel, Bagatelle-sjefens ønske om å lære massene å lage gourmetmat hjemme. Leserne lot seg inspirere til å lage hummersalat med vanilje og grillet piggvar i soyasaus. Selv om presentasjonen ble litt slurvete.

Stiansen til hverdags

Bent Stiansen, 2004

 
Vår første kokkeverdensmester la Michelin-stjernen et øyeblikk i skuffen, og lærte oss å lage hverdagsmat fra hele verden. Statholdergaardens menyer ble byttet ut med norsk potetsalat, hjemmelagde fiskekaker og terte med løk og spekeskinke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her