Hvem av disse er årets beste eplemost?

Hvem av disse er årets beste eplemost?

Apéritifs smakspanel har plukket ut de åtte beste av i alt 78 eplemoster presset av årets høykvalitetsepler.
Redaksjonen
19 November 2014 - 13:13

Eplemost blir stadig viktigere som alkoholfritt alternativ til mat og til usunn sukkerholdig drikke. De norske eplemostene er noe av de reneste som finnes. Spesielt eplemostene som deltar i den årlige kåringen, for de er verken filtrerte eller tilsatt noen konserveringsstoffer.

Derfor smaker norske epler så godt

De lages altså ved at eplene presses, mosten pasteuriseres (for holdbarhetens skyld) og deretter tappes i flaske eller boks, uten filtrering. Slik eplemoster er derfor uklare/grumsete og har gjerne bunnfall som er med å fylle ut smaksbildet.

I kåringen inngår både moster laget av én eplesort og moster laget av blanding av flere eplesorter eller også andre norske fruktsafter, dog ikke mer enn 20 prosent.

Blant årets moster er det åtte som skiller seg ut. To av dem er så gode at de fortjener tittelen Årets beste eplemost. Hvilke to det er avsløres under et arrangement i Mathallen tirsdag 25. november, kl 17.00.

Les mer om arrangementet her

Finalister i kategorien eplemoster med én eplesort - til sammen er 54 moster testet:

Ringi James Grieve fra Ringi, Slependen, Akershus
Eplemost Bramley fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Discovery fra Grønvik Eplemost, Fister, Rogaland
Nyhuus Eplemost Gravenstein fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark        

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 83 poeng):

Karin Scheider og Gravenstein Ulvik Frukt og Cideri, Eventyrmost Discovery fra Karine Nybøle og Anders Høibø, Aroma fra Fiskum Gårdsbutikk, Aroma fra Fiskum Fruktpresseri, Frisk og Frodig Summerred fra Epleblomsten, Premium Rød Aroma fra Dyre Gård, Aroma fra Erik og Grete Aarnes og Aroma fra Grønvik Eplemost.

Finalister i kategorien blandingsmoster - til sammen er 24 moster testet:

Eplemost Aroma/Summerred, Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Summerred/Discovery/Katja fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemoss Sofagalleriet, Moss, Østfold
Eple/gulrotjuice økologisk Katinka og gulrot fra Dyre Gård, Moss, Østfold

I denne klassen gjorde også følgende eplemoster et godt inntrykk (mer enn 82 poeng):

Katja/Discovery og Katja/Aroma fra Nyhuus Gard og Rød Aroma/Gul Gravenstein fra Øivind og Jorunn Øygarden.

Fagsterkt smakspanel

Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert.

Smakssterk eplehøst

Eplesommeren 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Han forteller om en fantastisk vekstsesong med god smakskvalitet i alle epledistriktene. Særlig stor er avlingen i fruktområdene på Vestlandet.

På Østlandet er avlingen litt mer variabel, men jevnt over ganske normale volum. Like fullt er 2014 den største avlingen på seks år. Ikke minst kom eplene mye tidligere i hus takket være det varme været.

Meland trekker fram (viktige) eplesorter som discovery, summerred, rød gravenstein og aroma (både rød og vanlig) som ekstra vellykkete.

Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif og arrangeres for fjerde gang.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her