Hvit carignan er en sjeldenhet, og Nin-Ortiz Planetes Blanc 2020 er en sjelden hvitvin. Men også veldig god og kompleks med flotte flint-, røyk- og saltmineraltoner, fyldig og myk fruktkarakter og god friskhet.
Den er et resultat av en tilfeldighet, en naturlig og ikke planlagt mutasjon av rød
carignan som Ester Nin og mannen Carles Ortiz oppdaget i en nylig plantet åsside i 2011. Av 9000 planter rød carignan hadde 15 mutert til hvit carignan. De fant ut etter en tids undersøkelser at de hadde én enkeltstående hvit carignan-plante i sin 115 år gamle parsell.
Så fascinert var de at de podet hvit carignan-stiklinger på cabernet sauvignon-planter. Nå har de en knapp hektar av denne druesorten i vinmarken Planetes.
De mener den har stort potensial i det tørre og varme klimaet siden den beholder syrefriskhet og ikke minst når den aldri mer enn 13 prosent alkohol selv når den plukkes sent i oktober.
Fra 2018 er for øvrig hvit carignan godkjent som DOQ Priorat på linje med rød carignan og selvsagt garnacha.
Selv om de blander de to røde druene som i flotte Nin-Ortiz Planetes Classic 2019, er garnacha hoveddrue, også i vinmarken Planetes.
Nin-Ortiz Planetes Garnatxes 2020 dokumenterer hvor flott denne druen klarer seg på egen hånd, og hvor transparent den kan bli i dette varme og tørre klimaet. Når det er sagt, var 2020 en årgang med unormalt mye regn (og ikke bare covid-utfordringer).
De måtte ansette fem ekstra personer for å få druene i hus for å redde druekvaliteten. Det har gitt en mer leskende, men også svært mineralsk rødvin med klar rødfruktkarakter og flott konsentrasjon. En nydelig matvin som vil utvikle seg videre i minst 6-7 år og som i motsetning til tidligere årganger bare så vidt har vært innom amfora.
Planetes teller til sammen 4 hektar og ligger i landsbyen Porrera, i det østre Priorat. Som i de andre toppvinmarkene i Priorat er det snakk om skiferjordsmonn med innslag av jern og aluminium. Planetes ligger i en nordøstvendt (les kjøligere) åsside og går fra 350 meter hvor hvitvinsdruene er plantet og opp til 450 meter hvor de røde dominerer.
Det er noe av det laveste i parets vinmarkportefølje, som går opp til 650 meter. Det vanlige for Priorat er å blande druer fra ulike eksponeringer og høyder, men sjelden så høyt som dette.
Les hva vi har skrevet om Priorat før
For mens Planetes opprinnelig var Carles’ eiendom, anskaffet på starten av årtusenet, hadde Ester kjøpt noen høytliggende parseller mellom Porrera og Gratallops i 2004, på vingården Mas d’En Caçador.
Ester som kommer fra en familie som dyrker druer for cava, startet sin Priorat-karriere som vinmaker for Mas Martinet og senere for Clos i Terrasses hvor hun hadde ansvaret for å konvertere til biodynamisk dyrking. Det var ikke bare vinen som førte Ester og Carles sammen, for begge er overbevist om dyrkingsmetodens potensial, og er medlemmer av La Renaissance des Appellations som ble startet av Nicolas Joly i sin tid.
Selv om de har 13 hektar vinmarker, lager de bare 30.000 flasker årlig. Så alt er små kvanta.
De inntil 115 år gamle plantene dyrkes alle biodynamisk og med stort innslag av håndarbeid. Til hjelp bruker de esel siden de klarer seg bedre i bratthengene enn hester, og ikke minst fordi det er det som er tradisjonen i Priorat. En tradisjon som ikke var blitt praktiser på 80 år da de hentet den tilbake.
De eldste og høyestliggende plantene i nordvendte åssider med blå og svart skiferjord, gir druer til Nin-Ortiz Nit de Nin Mas d'en Caçador 2018 - en flott og kompleks lovende rødvin med mørk moden skogsbærfrukt, fint preg av jordsmonn, god mykhet friskhet og tørrhet. Denne har en god andel garnacha peluda som gir lysere frukt og lavere alkohol enn vanlig garnacha. Noe som bidrar til elegansen.
Parets dyreste vin Nin-Ortiz Nit de Nin Coma d'en Romeu 2017 får druer fra «bare» 70 år gamle planter. Dette er en forholdsvis nylig anskaffet vinmark i Porrera som er plantet rett på skiferjordsmonnet som costers – og ikke som terrasse.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..