Drikke
Bli hekta på hveteøl

Bli hekta på hveteøl

Danske Indslev er blitt den nye spesialisten på hveteøl med svært mange spennende tolkninger av temaet som du ikke kan unngå å bli fascinert av.
Aase E. Jacobsen
21 September 2012 - 06:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
De fire ølene fra Indslev som er i salg i Norge for øyeblikket er alle versjoner av et hveteøl i den tyske tradisjonen, altså uten andre ingredienser enn malt, humle, gjær og vann.

Imponerende

Aller mektigst er Indslev Hvede Bock (94099) som et hveteøl brygget med mer malt og derfor har høyere alkohol enn andre hveteøl. Denne holder 8 prosent, men bærer dem veldig godt.

Les mer om hveteøl

Et svært riktig øl som trenger mat av samme kaliber, gjerne langtidsstekt kjøtt med en del fett. Den flotte syrestrukturen i ølet renser godt opp. Den store kompleksiteten i ølet kommer best til uttrykk etter å ha stått litt i glasset, så pass på å bruke glass med stor klokke.

Indslev Sort Hvede (94098) er enda mørkere, men ikke fullt så kraftig. Det er av typen stout, men siden det er brygget med halvparten hvetemalt som gir en noe bløtere karakter enn andre stoutøl.

Velg riktig glass

Men med 6,5 prosent er det langt kraftigere og fastere i stilen enn det ølet mange forbinder med stout, nemlig Guinness. Det har ikke den samme kompleksiteten som hvetebokken, og trives bedre i ett høyere og litt smalere glass. Dermed kommer det kremete skummet bedre til sin rett.

Les mer om stout

Deres Indslev Pale Ale (94097)er et svært godt brygget øl, elegant med fine hvetetoner og et godt humlepreg. Et svært anvendelig øl som er et ordspill på I(ndslev)PA, men skiller seg fra andre i denne kategorien gjennom dominansen av hvetemalt.

Mer humle

Sammenlignet med Svane Hvede er IPA naturlig nok mer humlepreget med Amarillo og Hallertauer Perle som bitterhumler og Hallertauer Saphir og Cascade som aromahumler.

Les mer om IPA

Svane Hvede (95089) er Indslevs «bread’ n butter»-øl. Et i sannhet «dejlig» hveteøl, leskende og friskt med mye hvetepreg, som finnes i både 50 cl og 33 cl. Oppskriften har bryggmesteren Stefan Peter Stadler tatt med seg fra Bayern hvor han fikk sin bryggeutdannelse.

Gårdsbryggeri

Som så mange andre bryggerier på Fyn i Danmark, har Indslev lange tradisjoner, men var stengt i mange år. I 2005 børstet Anders Busse Rasmussen støv av familiens gamle bryggeri som oldefarens bror hadde åpnet i 1897.

Fortsatt bor familien på og driver gården som ligger ved siden av bryggeriet. Kan vi gjette på at de dyrker hvete også?

Foto: Roger Kolbu
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her