Gjæremesteren

Florøværingen Espen Lothe tok permisjon fra lærerjobben for å brygge øl på heltid. Nystartede Kinn Bryggeri bygger på oppskriften som gjorde ham til dobbelt norgesmester i hjemmebrygging: tungvint og gammeldags håndverk.
Redaksjonen
19 August 2010 - 14:58

Det var slett ikke gitt at det var tre skråstilte sild i sølv som skulle ende opp som heraldisk motiv i Florøs byvåpen. Forslagene som ble lansert frem mot byens 100 års-jubileum i 1960 utviser stor spennvidde. Blant de ulike utkastene til motiv finner vi en måke med sild, et fyrtårn med sild, måke med sild, måke med sild, ørn med sild, en krabbe og enda en måke med sild. Florøværingene har historisk sett vært ualminnelig opptatt av havets sølv.

Så da Espen Lothe skulle gjøre en innsats i anledning byens 150 års-jubileum, valgte han å brygge et havets øl. Det belgiske hveteølet Jubileum er krydret med appelsinskall og koriander og passer utmerket til fisk og sjømat. Som de andre ølsortene til Kinn Bryggeri, er også denne produsert i åpne gjæringskar med ekte overgjær. Ingen andre norske bryggerier lager øl på dette viset.

- Du får et bedre øl når du ikke stresser gjæren, men lar den jobbe i ro og mak på naturlig vis. Det er ikke tilfeldig at noen av verdens høyest rangerte øl er brygget på denne måten, sier Lothe.

Fra slums til premiebrygg
Det er heller knapt en tilfeldighet at Lothe nå er bryggerimester på sjette måneden. Kinn Bryggeri tappet riktignok sitt første øl i desember i fjor, men 36-åringen har brygget øl på hjemmebane i over 20 år. Lothe satte sitt første brygg allerede som konfirmant og fortsatte hjemmebryggingen som student i Bergen - på kjøkkenet med en storhusholdningspanne som faren hadde brukt til å koke grisehoder til sylteflesk.

- De ti første årene var bryggingen min preget av slums, medgir Lothe.
Det forandret seg da han under et pedagogikkseminar tilfeldigvis møtte Gahr Smith-Gahrsen - flere ganger norgesmester i hjemmebrygging. Lothe ble innviet i den skikkelige bryggingens edle kunst. Han begynte å meske sin egen malt, og litt etter litt begynte resultatene å bli både gode og repeterbare. 40 liters-gryta på kjøkkenet ble erstattet av 120 liters-tanker i kjelleren - og to år på rad ble Lothe kåret til årets hjemmebrygger. I fjor tok han permisjon fra jobben som ungdomsskolelærer for å gjøre hobbyen til et livsverk.

- Som hjemmebrygger så jeg hvor lett det var å lage bedre øl enn den industripilsen man fant i butikken. Da jeg etablerte Kinn Bryggeri, bygget jeg videre på disse erfaringene. Det er ingen heksekunst å skalere opp fra batcher på 120 liter til 720 liter, sier Lothe.

Alt eller ingenting
Kinn Bryggeri ligger i rådhusets bakgård, midt i Strandgata i Florø sentrum. En tilsvarende sentral plassering i hovedstaden ville hatt adresse i Karl Johans gate. Handelslekkasje til kjøpesentre og ikke minst nabobyen Førde har imidlertid ført til mange ledige lokaler i Florø, og huseier var visstnok bare begeistret for å kunne leie ut til en gjæreanstalt. Så langt har Lothe brygget 14.000 liter øl i disse lokalene, og enn så lenge lover det godt, også med tanke på økonomien.
- De fleste mikrobryggeriene i Norge starter som dugnadsprosjekter, men når man har en familie med små unger, er det vanskelig å satse halvveis. Jeg arbeidet lenge med å finne en forretningsmodell jeg var trygg nok på til å satse fullt og helt, sier Lothe.

Den modellen går i korthet ut på å gjøre det billig og desto bedre. Den totale investeringen i bryggeriet begrenser seg til en knapp million. Øl-tankene er gamle melketanker fra nedlagte gårdsbruk, kjøpt fra Tine til skrapmetallpris. Meskekaret kostet ham 2.000 kroner, gjæringskaret på 1.200 liter kostet 1.200 kroner. Maltmøllen er kjøpt brukt - faktisk er varmeveksleren den eneste større investeringen gjort til nypris.
- Jeg har også satset bevisst på hovedsakelig å levere øl på fat fremfor flasker. Dette gjør det enklere for én mann å greie større volum, sier Lothe.

Å rette brygger for smed
Foreløpig leverer Kinn Bryggeri til et dusin serveringssteder, hovedsakelig lokalt i Sogn og Fjordane, men også til Bergen og Trondheim. Utvalget består av to belgiske hveteøl, klassiske engelske sorter som pale ale, brown ale og stout - og en amerikansk IPA, den eneste med en alkoholprosent høyere enn 4,7.

- Jeg skammer meg ikke over å innrømme at noe av grunnen til at jeg lager øl med en lav alkoholprosent er fordi dette er enklere å selge. Samtidig er jeg en stor tilhenger av britisk pubkultur hvor man gjerne kan drikke fire-fem glass av et svakt, men smaksrikt øl og være like frisk i hodet, sier Espen Lothe.

Han skal uansett ikke beskyldes for å ha gjort det lett for seg selv. Metoden med overgjæring i åpne kar er tungvint og gammeldags, men resultatet er i følge Lothe et mer komplekst øl med større smaksrikdom. Hvilket slett ikke er det man finner mest av i landets butikkhyller.

- Man kan si at bryggerier og bakerier har lidd den samme skjebnen. Øl og brød er begge produkter som lenge var knyttet til ideen om et godt håndverk. Da produksjonen ble industrialisert, forsvant både håndverket og smaken. Heldigvis har etterspørselen etter både godt brød og godt øl begynt å melde seg igjen, sier Lothe.

Mens kvalitetsbakeriene har vært et fenomen i fremgang i flere år, ser man nå også at de mindre bryggeriene øker i antall. Enda er det nok en stund til man kan snakke om en mikrobryggeri-boom i Norge, men i løpet av årets første måneder doblet Bryggeri- og Drikkevareforeningen sin medlemsmasse. Av de 15 nye medlemmene er nær alle gårds- eller mikrobryggerier.

- Det har skjedd mye i ølverdenen. Serveringsstedene tør å satse på alternativer til industripilsen når de opplever faktisk etterspørsel. Dermed blir det også en mye lavere terskel for å komme på banen for små aktører som Kinn Bryggeri. Jeg tror ikke min satsing hadde hatt mye for seg for ti år siden, sier Lothe.

Staut, svart øl
Kinn Bryggeri låner navnet fra øya Kinn i havgapet vest for Florø. EspenLothe giftet seg i middelalderkirken på øya, og det er faktisk den gamle soknepresten her - stortingsmann Hans Blom - som har æren for at Florø i det hele tatt finnes. Tross skarpe protester fra kjøpmennene i Bergen som slett ikke ville gi slipp på inntektene fra sildefisket, fikk Blom kjempet gjennom vedtaket om en ny havneby. Florø ble vedtatt etablert i Stortinget 16. mai 1860. 150 år og tre dager senere fyller Espen Lothe og hans eneste ansatte, Henri Banne, ølfat i det vesle bryggeriet. På selve jubileumsdagen solgte de 850 flasker øl. Omsetningen er foreløpig i tråd med forretningsplanen.

- Mange mikrobryggerier gjør det gjerne veldig bra i begynnelsen, før salget dabber av. Dette skyldes at ølentusiaster med samlemani er veldig ivrige med ett et nytt produkt lanseres. Siden vi distribuerer mest lokalt, tror jeg ikke det er ølnerdene som driver salget kunstig opp, ler Lothe og fyller Svart hav på et 19 liters-fat. Staut øl, står det på etiketten.

- Jeg synes det er synd at man ikke får tak i norske øl-råvarer. Enn så lenge må jeg ta til takke med norske navn, sier han.

Derfor skriver han ikke stout, men staut. Pale ale omtaler han som lyst øl. Brown ale som brunt. IPAen - av west coast-variant med amerikansk humle - heter Vestkyst. Til høsten planlegger han en east coast-IPA med engelsk humle. Den skal hete Austkyst. Og imperial stout'en - kongestauten - den skal hete Svarthumle. Satsingen er frisk for det lille mikrobryggeriet.

- Egentlig foretrekker jeg begrepet håndverksbryggeri, sier Lothe:
- Ordet mikrobryggeri impliserer at det industrielle makrobryggeriet er malen vi streber etter, og det blir jo helt feil. Jeg brygger det ølet jeg liker å drikke selv.

Fakta om Kinn Bryggeri
- Etablert i desember 2009 av Espen Lothe
- Beliggende i Florø i Sogn og Fjordane
- Produserer øl i åpne gjæringskar med ekte overgjør
 
- Produserer p.t følgende øl:
- Jubileum, belgisk hveteøl, 4,7 %
- Knutholmer, mørkere belgisk hveteøl, 4,7 %
- Vestkyst, IPA, 7,0 %
- Pilegrim, pale ale, 4,7 %
- Sjelefred, brown ale, 4,7 %
- Svart hav, stout, 4,7 %
 
Distribusjon:
- Hjørnevikbua, Florø
- Hagen, Florø
- Kysten Restaurant, Florø
- Svanøy Oppleving, Svanøy
- Kraftstasjonen, Måløy
- Hotel Alexandra, Loen
- Gloppen Hotell, Sandane
- Skjerjehamn
- Cafe Herman, Hermansverk (kun flasker)
- Knutholmen Restaurant og Pub, Kalvåg (kun flasker)
- Naboen Pub og Restaurant, Bergen
- Den Gode Nabo, Trondheim

Tekst og foto: Eivind Senneset

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her