Drikke
Godt dansk øl

Godt dansk øl

Med dette danske økologiske ølet er det godt å være norsk også i Norge.
Aase E. Jacobsen
20 August 2012 - 14:50

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Ørbæk IPA (98166) er et svært vellykket matøl, friskt og elegant med fint bitt, stort skum og lang ettersmak. Akkurat slik et godt øl skal smake, og spesielt om du har smaksrike retter med lam eller svin på tallerkenen. Det smaker perfekt også til assortert grillmat.

Frisk og blomsterpreget

Den fynske våren smaker forfriskende godt også i august. For Ørbæk Fynsk Forår Økologisk Øl (97533)er altså et vårøl. Og det som gir det den spesielle smaken er hylleblomst. Et forfriskende øl med tydelig blomsterpreg som egner seg like godt som tørsteslukker som til blåskjell med pommes frites.

Dark Horse Økologisk (80190)er dens rake motsetning – mørk og fyldig med mye maltsødme, men også flott skum og fin friskhet. Nok et godt matøl, men da til vilt med saus eller ovnsstekt kjøtt. Begge disse to ølene fikk gullmedalje i International Breweries’ Competition i 2008.

Lær mer om ale

Tilgjengelig i Norge er også et veldig spennende øl laget i samarbeid med Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus. Kissmeyer Pale Ale (96303)er et deilig og innsmigrende øl med stor mykhet. Et realt koseøl, med andre ord.

Lange øltradisjoner

Ørbæk Bryggeri holder, som du sikkert allerede har gjettet, til på Fyn. Her har det vært en eksplosjon av god drikke og god mat de siste årene – de mange småbryggeriene formelig kjemper om å være i tet. Fyn har nemlig en lang historie med ølbrygging. Mest kjent er hvidtølet som har fått sitt navn etter hvitmalt som er laget av «halvmaltet» korn. Dermed inneholder det mindre omdannet sukker og kan derfor ikke gir mer enn 2-2,5 prosent alkohol.

Også Ørbæk har lange øltradisjoner. Faktisk startet historien allerede i 1906. Den samme familien Madsen holdt det gående helt til 1990-tallet, før de måtte gi tapt for konkurransen fra Tuborg-Carlsberg og Faxe som den gang totalt dominerte dansk bryggeriscene. I 1996 overtok nye eiere men først og fremst for å produsere økologisk brus og juice under merkenavnet Naturfrisk. I 2002 tok de nye eierne også opp ølproduksjonen, også den økologisk.

Lær å lage mat med øl

Apéritif arrangerer matkurs med fokus på øl i maten - høsten 2012. Les mer her
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her