Oppskrifter boller fastelavn
Fastelavnsboller hele året
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm.
- Smuldre gjæren i en bolle, og bland den godt ut sammen med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
- Ha i hvetemelet og bakepulveret, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve på et lunt sted til dobbelt størrelse.
- Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller av de. Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
- Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.
- Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og pisk til krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet. - Skjær toppen av bollene og ha på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.
Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Semlor - Svenske fastelavensboller
Fremgangsmåte
- Pisk ut tørrgjæren i melken. La stå i 10 minutter mens du blander de tørre ingrediensene.
- Bland smør, melk og egg og helle over melblandingen. Arbeid deigen til den er smidig men ikke klissete. Tilsett eventuelt litt mer mel, men pass på at den ikke blir tørr.
- Sett til heving på et lunt sted i minst 30 minutter.
- Kna den godt, rull ut til en pølse og del opp i 10 emner.
- Form til jevne boller og sett på et bakebrett for etterheving i 10 minutter.
- Pensle med egg og stek ved 250 grader i 10 minutter til gyllen overflate. Avkjøl på rist.
- Bland mandelmasse/marsipan med varm melk til en jevn masse.
- Skjær av toppen på bollene, ta vare på lokket og grav ut litt av innmaten som blandes med mandelmassen til jevn konsistens. Fordel massen på bollene.
- Pisk kremfløte med litt sukker og fordel oppå bollene.
- Legg lokkene på og dryss eventuelt over litt melis.
Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Fastelavnsboller med innbakt fyll
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm.
- Smuldre gjæren i en bolle, og bland den godt ut sammen med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
- Ha i hvetemelet, og kna deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.
- Ha deigen over på en melet overflate, del den i 10 like store emner og trill boller av dem.
- Dersom du vil fylle bollene trykker du dem flate. Legg på ca. 1 ts ferdig fyll midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sette bollene med skjøten ned på stekeplaten og sett dem til heving.
- Legg et håndkle over bollene og la de heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
- Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7-15 minutter. Pensle bollene med litt skummet melk idet de kommer ut av ovnen, da blir de halvblanke. Avkjøl dem på rist.
- Bland melis og noen teskjeer melk til en fyldig glasur, og bre over toppen av bollene. Om ønskelig kan disse i tillegg deles i to og fylles med et lag pisket krem, da er det greit med et melisdryss på toppen.
- Mandelfyll:
Ha mandlene i en kjøkkenmaskin, og kjør de til de er finhakket før du blander inn melis og vann. Kransekakemassen kan gjerne blandes med noen spiseskjeer melk, for å få en litt løsere konsistens. - Her er oppskriften på hjemmelaget vaniljekrem
- Fruktfyll:
Ha den tørkede frukten og vannet sammen i en kjøkkenmaskin og kjør det sammen til en tykk masse som du fyller bollene med.
Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Ekte eggekrem - vaniljekrem
Fremgangsmåte
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med vaniljestangen, fløten og melken. Kok opp under omrøring, ta av platen og la vaniljesmaken trekke godt inn i fløtemelken.
- Skill eggeplommene fra hviten og pisk sammen med maisennaen i en varmebestandig bolle. Tilsett litt av den varme fløtemelken og pisk dette inn før du tilsetter ca halvparten av fløtemelken.
- Ved å ha i den varme melken litt etter litt hindrer du at eggene stivner.
- Ha eggeblandingen over i den resterende fløtemelken i kaserollen og varm opp over middels varme under konstant omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».
- Når kremen har en fløyelsmyk og passe tykk konsistens tar du kjelen av platen og avkjøler kremen raskt ved å sette kjelen i kaldt vann. Rør i kremen innimellom til den er kald og ta ut vaniljestangen.
- Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær, som fyll i boller eller som topping på suksessterte.
Tips: Ikke kast vaniljestangen etter bruk, da den er proppfull av smak enda, skyll bare av den i kaldt vann og tørk den lett før du pakker den inn i plastfilm eller har den i et glass med sukekr for et deilig vaniljesukker.
Du kan eventuelt bytte ut vaniljestangen med 1-2 ts vaniljesukker, og lage kremen med kun helmelk, men reduser da ned til 6 dl melk.