Mat

Matsopp

Her finner du de åtte sikre soppene
Foto: (Rendery)

Her finner du de åtte sikre soppene

01 August 2019 - 10:00

  Kantarell (Cantharellus cibarius)

Kantarell. Foto: LICreate

Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken. Kjøttfull og myk. Fruktlignende lukt og mild smak.

Av og til er ettersmaken pepperaktig. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer allerede i juni.

Kan forveksles med: Falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca) som er seig, tynnkjøttet, oransjegul. Ingen matsopp, da den kan inneholde allergener.

Traktkantarell (Cantharellus tubaeformis)

 
Traktkantarell. Foto: Toni Laaveri

Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet. Mild lukt og smak. Vokser i granskog, dypt i mose, ofte vanskelig å få øye på.

Kommer sent i sesongen, gjerne september/oktober, og da ofte i rikelige mengder. Egner seg godt til tørking.

Tørking av sopp: Sopp tørkes best ved 40-50 grader i stekeovn med døren på gløtt, eller i et egnet tørkeapparat. 

Kan forveksles med: Gul trompetkantarell (C. aurora) med sterk guloransje underside. Er mindre vanlig, men en god matsopp.

Blek piggsopp (Hydnum repandum)

Piggsopp. Foto: Floortje

Hvitgul, av og til med rødgult skjær. Glatt med ulike lange pigger på undersiden av hatten og nedover stilken. Kjøttfull. Behagelig lukt og smak. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Rødgul piggsopp (H. rufescens), men den er spinklere og mer rødgul, kan være noe bitter på smak.

OBS: Bruk aldri brune piggsopper!

Fåresopp (Albatrellus ovinus)

Fåresopp. Foto: Henrik_L

Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket.

Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer på undersiden. Flere sopper kan være sammenvokst. Mild lukt og smak. Blir gulgrønn ved tilberedning. Vokser i barskog, ofte dypt i mose. Vanlig i gammelskog på Østlandet og i Trøndelag. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Franskbrødsopp (A. confluens) som er gulrød på farge og har besk smak som ikke er en god matsopp, men kan brukes om den avkokes på denne måten:  Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.

Steinsopp (Boletus edulis)
Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt med alderen.

Det finmaskete årenettet øverst på stilken er et godt kjennetegn.

Steinsopp. Foto: hsvrs

Kjøttet er uforanderlig hvitt. Mild lukt og nøtteaktig smak. Ettertraktet matsopp. Alle milde rørsopper som vokser her i landet er spiselige.

Vokser i løv- og barskog. Kommer i juli/august.

 Kan forveksles med: Gallerørsopp (Tylopilus felleus) som har hvitt rørlag som ung, senere rosa. Kraftig mørkt årenett på stilken. Besk på smak.

  Granmatriske (Lactarius deterrimus)

 
Granmatriske. Foto: Henrik_L

Oransjefarget hatt med sirkelformete soner. Blir grønnflekket med alder. Granmatriske har gulrotfarget melkesaft, ses når man bryter i soppen. Kjøtt sprøtt og smuldrer lett. Mild smak, av og til noe besk.

Vokser i granskog. Kommer i juli. I furuskog vokser den nærstående furumatrisken (L. deliciosus) som alltid er mild på smak.

Karakteristisk for slekten riske (Lactarius): Alle risker har sprøtt, osteaktig kjøtt og melkesaft. Matriskene er de eneste soppene som har gulrotfarget melkesaft, sees når man bryter i soppen.

Rødskrubb (Leccinum versipelle)

Rødskrubb. Foto: hsvrs

Oransje eller mursteinsrød hatt, hvitt rørlag som med alder blir grågrønt. Hvit stilk med svarte små skjell, det vil si "skrubbet stilk". Kjøttet blir mørkt ved gjennomskjæring.

Vokser i løvskog under bjørk. Vanlig art i fjellbjørkeskog. Kommer i juli.

OBS : Rødskrubb skal aldri spises rå. Må stekes eller kokes godt for å unngå forgiftning. Soppen bør også avkokes før steking for å være på den sikre siden.

Avkoking: Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes. 

Kan forveksles med: skrubbsopper med røde hatter og brunskrubb (L. scabrum). Disse er spiselige.

Matblekksopp (Coprinus comatus)

Matblekksopp. Foto: Binnerstam

Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder. Spiselig så lenge skivene er helt hvite. Rosa og mørke deler må fjernes. Ta også vekk skjellene på hatten. Mild lukt og smak.

Matblekksopp bør oppbevares fuktig inntil den tilberedes. Ellers løses den opp i blekk, derav navnet. Kan ligge i vann eller i fuktig plastpose i kjøleskap.

Vokser i klynger på fet jord, gressplen, kompost. Kommer i august. 

Kan forveksles med: Grå blekksopp (C. atramentarius) forårsaker forgiftning sammen med alkohol. Er ingen matsopp.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her