Seks unge kvinnelige kokker kjempet om tittelen Årets Hulda som er en helt ny konkurranse hvis formål er å "synliggjøre kompetansen som det voksende antall kvinner i restaurantkjøkkenene besitter". Mens halvparten av kokkestudentene er kvinner, er det langt mellom dem i kokkekunkurransene. Derfor fortjener kvinnene en egen arena. Og Årets Hulda, Gunn Beate Helgås fra Naustdal i Førde, var en klar vinner i følge juryformann Eyvind Hellstrøm som var synlig imponert over de tre retters menyen Helgås hadde komponert, og spesielt desserten.
Kanskje ikke så overraskende for til daglig er hun nemlig dessertkokk på Solvolds i Sandefjord. Her er hun kollega med en knippe av landets mest premierte kokker, sjefen sjøl, Odd-Ivar Solvold, sine prestasjoner tør være velkjente, men også årets norgesmester i kokkekunst Geir Skeie fra Fitjar.
Gunn-Beate har også tidligere vunnet konkurranser. Hun gikk nemlig av med seieren i Santa Rita Gourmet Cup 2000 (klikk på lenken for å se artikkel).
Nummer to ble Kari Innerå (21) fra Andørja i Ibestad. Hun var nok en tøff utfordrer for Helgås for hun har vunnet en lang rekke konkurranser i den siste tiden, blant annet Årets Sjømatkokk og Den beste regionale maten 2003. Dessuten er hun eneste feminine innslaget på Ungdomskokkelandslaget.
Tredjeplassen ble kapret av Charlotte Mohn (25) fra Kirkenær i Solør hvor hun også jobber, nærmere bestemt på Opaker Gård. Årets Hulda er et initiativ fra Norges Kokkemesteres Landsforening/Kjøkkensjefen og Kokkenes Mesterlaug i Oslo i samarbeid med TINE og Opplysningskontoret for frukt. Konkurransen er oppkalt etter Hulda Garborg som har lagt grunnlaget for mye av den stoltheten over de norske mattradisjonene vi kan finne blant landets kokker i dag.
Pochert ishavsrøye på crispy blomkålterte, toppet med skogsoppduxelline og lardo,potetgnocchi og potet- og steinsoppskum
Fremgangsmåte
Damp ishavsrøyene i stekeovnen ved 200 grader i ca.7 minutter. Stek lardo eller flesk i biter sprøtt og gyllent. Ta av skinnet på ishavsrøyene og topp porsjonene med soppduxelline og lardoen.
Potetgnocchi:
Potet-steinsopp skum:
Bruschetta;
Drikke som passer til denne oppskriften
Rosmarin og sitronstekt lammerygg på syltede auberginer, Jarlsberg- og polentakrokett, lammepølse på pastinakk og olivensjy
Fremgangsmåte
Hell massen utover på et brett og la det stå kjølig(gjerne frys). Del så massen i avlange stenger som paneres. Friteres like før servering.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
84 POENG
-
Sitron- og ostekake toppet med eple servert med sprø eplecannelloni, kesam- og plommesorbet
Fremgangsmåte
Kjør kremostbasen (eller kremost naturell), eggeplommer, sitronsaft og -skall glatt i foodprocessor. Tilsett det tempererte smøret mot slutten. Bruk porsjonsringer i stål uten bunn som former. Tett bunnen med et stykke aluminiumsfolie. Legg havrekjeksen i formen. Fyll massen over i formene som er smurt, slik at det står igjen 1 cm. Stek kakene, ta de ut og avkjøl i former.
Ta ut og kutt til passe firkanter. Stek firkantene videre i 2 min. Ta ut en og en firkant og rull dem starks ( før de stivner) rundt en trepinne (16-20mm). Disse cannellonien skal fylles med eplekrem.
Eplechips: