Agurken trives ikke i kjøleskap; den får faktisk frostskader allerede ved 4 grader. Har man ikke svalsone i kjøleskapet, er det bedre å oppbevare agurken på kjøkkenbenken. Har agurken det for kaldt, mister den smaksstoffer og blir fortere bløt. Ideell lagringstemperatur er ca. 12 grader.
Agurkforbruket er i stadig vekst her i landet. Forbruket i Norge nærmer seg 4 kg pr person i året. Den første agurkplanten slo rot i Norge på midten av 1600-tallet, og da hadde den vært en populær kulturvekst i India i nesten 3000 år!
Syltet slangeagurk med ingefær og estragon
Fremgangsmåte
Strø salt over agurkene. Skyll av saltet etter ca. 15 minutter. Tørk med et kjøkkenhåndkle. Legg agurken på glass sammen med stilker av estragon. Hell på laken. Dekk til med tett lokk. Oppbevares kjølig. Serveres som tilbehør og setter en spiss på de fleste retter. Prøv selv!
Gratinerte agurker
Fremgangsmåte
- Fres løk, sjampinjong og kjøttdeig, tilsett resten og la det surre til det blir en tykk saus.
- Del agurkene i to. Ta ut kjernene som hakkes og tilsettes kjøttsausen. Fyll agurkene.
- Strø ost over og gratiner i ovnen på 200 grader C i ca. 15 minutter.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
77 POENG
Enkel Tzatziki på 10 minutter
Fremgangsmåte
- La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter i 15 minutter.
- Riv agurkene på et rivjern.
- Mos hvitløken med litt salt i en morter og tilsett yoghurten.
- Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.
Tips:
Tzatziki er selvskrevent tilbehør til grill, til greske retter eller som dipp til staver av gulrot, kålrot og stilkselleri.
Tips2:
Hvis du bruker vanlig yoghurt naturell, tilsett 2 ss god olivenolje.
Her er flere retter med tzatziki