Kveite med chilensk vri
Foto: Roger Kolbu

Kveite med chilensk vri

Her er Mario Vasquez. Finalist og senere vinner i oppskriftkonkurranse med kveite.

Ingredienser
4 x 180 gr kveitefilet
100 gr temperert smør
1 lite fedd hvitløk
1 potte sitrontimian
salt/pepper

Fyll til empanadas:
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
4 aromasopp
2 egg
50 gr chorizo
¼ chili
2 never ruccula
salt/pepper
olje
litt sitronsaft
Empanadas:
250 gr mel
60 gr bakepulver
25 gr salt
125 gr Smør
250 ml melk

Maiskrem:
1 maiskolbe
ca 3 dl fløte
2 ss smør
salt, pepper
Bakte cherrytomater:
3-4 tomater
olje
salt og pepper

Olivensjy
2 sjalottløk
1 dl rødvin
1 ts brunt sukker
3 dl kyllingkraft
1 dl grovhakkede kalamataoliven uten sten
1 ss kalamataoliven kuttet i ringer
½ dl god olivenolje

Fremgangsmåte

Ta bladene fra sitrontimianen, fjern alle stilkene. Kjør urtebladene med smøret i en food processor. Legg fisken i ildfast form, krydre med salt og pepper samt stryk et tynt lag med smør over. Bak i ovn ved 200 grader 6-15 min. avhengig av størrelsen på fileten.

Fyll til empanadas:
Fres finhakket løk og hvitløk forsiktig blank i olje, tilsett finhakket chili og grovternet sopp. La det steke ferdig, dvs. 3-4 min. Smak til med salt, pepper og sitron. Stek så ternet chorizo i en annen panne til det er gyllent. Kok egget "smilende". Del det i grove terninger. Bland så alt sammen, også ruccula i en bolle.
 
Empanadas:
Lag som vanlig deig, bland mel, bakepulver og salt, så smeltet smør, røre litt, så tilsette melken. La deigen hvile i 20 min.
 
Etter at deigen er hvilt; ta en liten håndfull deig og kjevle den til den størrelsen du vil ha på empanadasen. Ha i fyllet og lukk igjen empanadasen slik at den ser ut som en innbakt pizza (rektangular eller trekantet form). Pensle med litt eggehvite og lag tre små hull på de med tannpirker og inn i oppvarmet ovn på 250 grader i 15 min. eller til de har en gyllen farge.
 
Maiskrem:
Kok maiskolben i lettsaltet vann i ca 10 min. Sett den opp på høykant og skjær av maisen med en skarp kniv. Fyll maisen i en liten kasserolle og fyll opp med fløte til det dekker maisen. Gi det ett oppkok og la det trekke i 5 min. Ha i 2 ss smør og smak til med salt og pepper.
 
Bakte cherrytomater:
Vend inn tomaten i olje. Salt og pepre før de legges i ildfast form, gjerne sammen med fisken. La gjerne stilken sitte igjen på tomatene, det ser pent ut. Bakes i 180 grader i ca 6-8 min.
 
Olivensjy:
Fres løken gyllen, tilsett rødvin og sukker, kok dette inn til sirup. Ha deretter i kyllingkraft og oliven, la dette koke inn til 2 dl. Sil og hold varm. Før servering tilsettes ½ dl god olivenolje samt oliven som er kuttet i ringer. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av Mario Vasquez Finalist og senere vinner i oppskriftkonkurranse med kveite

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her