Eggekaker i sukkerlake
Foto: Luiz Henrique Mendes

Eggekaker i sukkerlake

Papo de anjo som betyr "englekjake" er en klassisk bakst fra Portugal laget av primært eggeplommer. Perfekt som dessert eller til kaffen.

Fremgangsmåte

Smør 12 vanlige muffinsformer eller ildfaste porsjonsformer som tar 1 ¼ dl. Sett dem i en langpanne.

Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet til de er tykke og blekgule og drypp fra vispen som løftes opp, danner et bredt bånd som flater ut meget langsomt.

Pisk eggehvitene med salt i en annen bolle til det danner seg stive topper. Vend hvitene inn i plommene til det så vidt har blandet seg. Fordel blandingen i formene. Hell så mye kokende vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.

Stek i ovn ved 180 grader i 15-20 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stikker ned i midten. Ta langpannen ut av ovnen og la kakene avkjøle seg i 5 minutter. Deretter tar du småformene opp av vannbadet og hvelver dem på et stort fat. Prikk noen få steder i hver kake med en cocktailpinne av tre.

Kok opp sukker og vann i en kjele på sterk varme og rør til sukkeret løser seg opp. La det koke til blandingen når det stadiet da den lar seg trekke ut i tynne tråder, det vil si at et kjøkkentermometer viser 110 grader og at blandingen er svært tykk. Ta kjelen av varmen og rør inn vaniljen.

Tips:
Du kan også la en kanelstang koke med i sirupen. 

Bruk en stor skje til å dyppe hver kake i sukkerlake. Snu på kaken, slik at sukkerlaken kommer til overalt. Legg kakene tilbake på fatet og hell resten av sukkerlaken over. Dekk til og avkjøl godt før servering.

Crema catalana- også kjent som creme brulee - er en annen slik dessert som visstnok stammer fra Alentejo i Portugal. Selv om enkelte kilder mener at creme anglaise kom aller først. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her