Badenhorst Brak-Kuil Barbarossa 2015 er sørafrikansk, men den skiller seg fra andre ved at den er laget av en lite sørafrikansk drue. Faktisk er den ytterst sjelden også der den opprinnelig kom fra, nemlig Italia, primært norditalienske områder som Piemonte, Liguria og Emilia-Romagna. Jeg har aldri før smakt en vin av denne druen, heller ikke i Italia.
Det spekuleres fortsatt om slektsforholdet mellom barbarossa og den fransk-korsikanske barberoux, men DNA-analysene er ikke endelige. Fellestrekkene er imidlertid klare, nemlig at druene er rosa eller svakt rødlige og så er de ovale med tynt skall, omtrent som spisedruer. Noe de også brukes som siden de har en uttalt aroma.
Den sørafrikanske vinen er som en mellomting mellom pinot noir fra den sørlige halvkule, den florale siden av barbera og gamle druesorter som dem vi finner i europeiske fjellområder (Jura, Savoie, Aosta).
Ytterst kul er altså Brak-Kuil som er laget av druer fra de eneste gjenværende barbarossaplantene i Sør-Afrika. Denne parsellen som heter Brak-Kuil ligger helt ute ved kysten nord i Swartland, ca fem mil nord for Malmesbury som er sentrum i denne regionen. Jordsmonnet er sand (stranden er rett ved) over kalkstein. Druesorten ble strøket fra Sør-Afrikas vinkart på 1950-tallet, så det er lett å forstå entusiasmen til en superentusiast som Adi Badenhorst da han fikk muligheten til å lage vin av disse sjeldenhetene.
Og vinen er altså solid Badenhorst-håndverk. På minussiden er at den er tilgjengelig i små mengder. Når 2015 er tom, må vi vente til høsten/vinteren for ny forsyning.
Mens vi snakker om pinot noir og Adi Badenhorst, ligger druen cinsault hans hjerte aller nærmest. Og den er det mer av.
Bli bedre kjent med denne produsenten og hvordan han og hans kolleger i Swartland jobber
Ramnasgras er en knallgod vin av denne druen, men den blir først tilgjengelig igjen fra 5. mai. Jeg gleder meg allerede til ny årgang. Og ikke minst til Ch. Raigraas Grenache som kommer på polet samtidig. Og som jeg er så heldig å få smake allerede denne uka. Kan nesten ikke vente.
I mellomtiden er hans billigutgave, A. A. Badenhorst Secateurs Shiraz Granche Cinsault 2014 med 40 prosent av den siste og som sågar er å finne i 228 polutsalg, fin å tørrtrene på. Også den kommer i ny årgang om litt.
Her kan du lese mer om denne godbiten
Inntil Adi Badenhorst kom på banen og har dokumentert cinsaults potensial, ble druen regnet som den svakeste halvdelen i den sørafrikanske krysningen pinotage. Svak fordi cinsault har et leit rykte som en lettoksiderende druetype. Men i hendene på en magiker som Adi Badenhorst, er dette noe som er gjort grundig til skamme. Cinsault er dessuten solid tilpasset Sør-Afrikas klima etter snart to hundre år.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev