Godbiter i pollisten
Vinene herfra ble regnet blant dalens aller beste – og er nå på god vei til å innta posisjonen igjen

Vinene herfra ble regnet blant dalens aller beste – og er nå på god vei til å innta posisjonen igjen

Vi snakker om Brézème midt i Rhône-dalen og viner signert en av pionerne for å bringe vinene tilbake i rampelyset igjen.
30 Mars 2022 - 11:45

14172001.jpg [44.76 KB]Brézème Les Coteaux 2020 er et veldig godt eksempel på hva som er mulig å få til i den lille appellasjonen Brézème som ligger helt nord i Côtes du Rhône og helt sør i Nord-Rhône. Den er laget av bare syrah og ligner derfor mest på vinene fra nord med sin mørke syrlige og konsentrerte kjøttfulle skogsbærfrukt, fine tanniner og gode potensial.

Topp følge til så vel biff som vilt og det til en usedvanlig gunstig pris.

Gitt konsentrasjonen, opprinnelsen og årgangen er en alkohol på 12,5 prosent nesten sensasjonelt lav. Det skyldes primært at de sørvendte åssidene i Brézème kjøles ned av kalde viner fra Vercors-platået i øst og ligger akkurat der elvene Rhône og Drôme møtes og langs Drômes nordre elvebredd.

De bratte vinmarkene med det kalkholdige leirjordsmonnet med innslag av jern, sand og rullesteiner,  hadde et renomme om å konkurrere med både Hermitage som Brézème deler terroir med, og med en historie som strekker seg tilbake til starten av 1400-tallet, men med gjengrodde terrasser som peker på at det var vinmarker her allerede under romerne. Med vinlusa i 1876 fikk imidlertid området det første dødsstøtet. Det neste kom etter andre verdenskrig, til tross for at Brézème hadde fått AOC-betegnelse. Vinbøndene gikk heller over til å dyrke frukt i den frodige Drôme-dalen, og Brézème gikk i glemselen.

Tour du Diable-vinmarken. Foto:

Vinen fra vinmarken Tour du Diable lages i et antall av 1500 flasker og av både syrah og slektningen serine. Foto:

I 1961 var det bare 1 hektar igjen, og da vinbonden Jean-Marie Lombard overtok etter foreldrene på 1970-tallet hadde de en firedel av denne i tillegg til fruktåkrer i flatlandet.

Fra 1981 satset Domaine Lombard mer på druedyrking i de forlatte terrassene. Det skapte såpass mye interesse at det initierte  et kommunalt prosjekt for å bringe noen av de historiske parsellene tilbake i 2002. Fra 2017 gikk vinbøndene med interesser i Brézème sammen om å gjenskape områdets historiske storhet.

Du kjenner kanskje allerede Eric Texiers Brézème-viner

Brézème er derfor et gammelt vinområde med forholdsvis nyplantede vinmarker. Av den grunn er Les Coteaux laget av druer fra 10 til 30 år gamle vinplanter. Men allerede nå merkes kraften og potensialet i vinen. Det er helt klart at dette blir en reise som det er spennende å følge i årene framover.

Arbeidet i de bratte åssidene er hardt. Foto:

I dag er det Pauline Sapet og Jonathan Alméras som eier vingården og dens 23 hektar fordelt på 11 parseller som ligger dels langs Drôme og dels langs nordøstsiden av appellasjonen som potensielt kan nå 84 hektar (ved lov av 1974), men som ennå ikke er utnyttet fullt ut. I underområdet Fontgrand ligger også selve eiendommen. Dens vinmarker er fra 2021-årgangen biodynamisk sertifisert.

Brézèmes vinmarker fordeler seg på vinmarker med svak helning, brattere vinmarker og terrasser. Les Coteaux får druer fra brattere vinmarker som imidlertid ikke bare er dyrket med syrah.

14185601.jpg [43.23 KB]Den hvite Brézème Blanc 2019 er en blanding av 50/50 roussanne og marsanne laget etter samme konsept som den røde. Det betyr også spontangjæring, og så vel betongegg som gamle og nye eikefat for modningen. Den er et fantastisk godt uttrykk for både druer og ikke minst dette sterke jordsmonnet. Det betyr både blomster og saltmineralitet samt overraskende god syrefriskhet.

Produsenten har også to andre viner i Norge; Brézème11257201.jpg [43.21 KB] Monicault 2020 som får syrahdruer fra vinmarker med svakere helning samt mer innslag av sand og rullesteiner. Den har gitt en slankere, men fortsatt konsentrert og fast rødvin takket være innslag av hele klaser i gjæringen. Den byr på både fylde og mykhet samt et pent lagringspotensial.

11182801.jpg [43.66 KB]Også Azalée 2020 er gjæret med delvis hele klaser, men i mindre grad enn Monicault. Den har dessuten et lite innslag av viognier – i god Nord-Rhone-tradisjon som bidrar til å gjøre vinen mer leskende. Siden druematerialet kommer fra vinmarker på grensen til Brézème er den en IGP Vin de Pays de la Drôme.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Betongtanker brukes til gjæring og modning. Foto:
Amforaer og eikefat brukes til modningen. Foto:

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her