Godbiter i pollisten
Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Vin fra dette området blir ikke mindre populært etter dette

Når rødvin fra det superhotte området Jura i Frankrike viser så gode lagringstakter som her, ja da er det bare å fylle kjelleren.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2018 - 13:45

Rolet Arbois Memorial 1999 er en 18 år gammel rødvin som er helt upåvirket av alderen. En imponerende vin i magnumformat og til en vanvittig god pris. For unge rødviner fra Jura må du gjerne ut med samme prisen, så dette er intet mindre enn en sensasjon.

Bli kjent med vinregionen Jura

Memorial er en spesiell blanding av de tre viktigste rødvinsdruene i Jura, nemlig trousseau, pulsard og pinot noir, og som lages kun i de beste år. Det finnes også en like vellagret og like ung magnumutgave laget av bare trousseau, som er det vanligste på disse kanter.

Klarer seg fint på egenhånd

Rolet Trousseau 1999 er rett og slett superkul med deilig munnfølelse og saftig sødmefylt frukt. Den er et veldig godt uttrykk for denne druen som skiller seg fra poulsard (og pinot noir) ved å ha mindre druer med tykkere skall og større sukkerpotensial, som også gir mørkere viner enn de to andre. Ikke minst trenger trousseau mer sol for å bli moden og det fikk den i 1999. At det var en god kombinasjon, er lett å smake i denne vellagrete vinen.

Begge disse vinene er veldig gode matviner, og prøv dem gjerne til lam, vegetarretter eller raclette.

Les mer om Rolet 

Rolet er med sine 63 hektar den største privateide vingården i Jura, og halvparten av deres produksjon er rødvin.

Se alle vinene fra Rolet her

Dette er en av årsakene til at de har slike godbiter i kjelleren. Men det betyr også at de lager mye hvitvin også, og Rolet L'étoile Expression Chardonnay Savagnin 2013 er en utrolig herlig vin i den for området så typiske miksen av chardonnay og savagnin. Savagnin som er Juras mest særpregete drue, kan bli litt mye for mange, spesielt når den kommer i en oksidativ stil, men når den møter chardonnay blir det en litt lettere vin, men uten av det går utover konsentrasjonen. Og denne utgaven hører inn blant de bedre.

Selve smaken av Jura

Den kommer før øvrig fra underområdet Etoile, som kjennetegnes av ekstra mineralrik kalk- og leirjord. Dermed blir dette en symbiose av en sterk mineralkarakter med chardonnaydruens store tilpasningsdyktighet og savagnins svært aromatiske stil som når den lages i en oksidativ stil også henter inn aromaer av brøddeig og nøtter. Denne vinen er ikke bare perfekt for januarstudier i glasset, men også smaksrike retter med kylling eller sjømat, og ikke minst vegetar eller raclette.

Får du tak i denne vellagrete utgaven av (omtrent) den samme vinen, får du det definitive beviset på disse vinenes lagringsevne: Rolet Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 1986 byr ikke bare på eventyrlig valuta for pengene, den smaker utrolig ungdommelig og friskt etter 31 år i flaske og utvikler seg veldig pent i glasset. Den oksidative karakteren er veldig pent integrert og skremmer ingen. Har du muligheten, bør den prøves til Jura-regionens signaturrett, nemlig Bresse-kylling med morkelsaus, eller en bit med comté, områdets berømte ost. Men den vil smake fortreffelig til sågar hvit fisk med soppsaus som en terrine.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her