Villsau fra Norskekysten er godkjent som Beskytta geografisk merke. Dermed kan forbrukerne være trygget på at dette kjøttet har høy kvalitet og er produsert på tradisjonelt vis, melder KSL Matmerk.
- Man kjøper ikke villsau fordi man er sulten, men fordi man ønsker en spesiell opplevelse.
Den Beskytta geografiske merkingen innebærer at alt som blir solgt som Villsau fra Norskekysten oppfyller visse krav. Dette kjøttet kommer fra gammelnorsk sau som har livnært seg på kystlyng hele året. Sauen spiser også tang og drikker sjøvann, noe som gir kjøttet et spesielt preg.
Sauerasen og driftsforma har tradisjoner heit tilbake til vikingtida. Dette blir tatt vare på i dag, selv om det var fare på ferde en stund. Gammalnorsk sau var den vanlige sauerasen i Norge fram til slutten av 1800-talet, da importerte raser begynte å ta over. I 1960-åra klarte en gruppe ildsjeler i Austevoll å redde villsauene som levde der, og det er Austevoll-sauene som danner grunnlaget for all gammelnorsk sau i Noreg i dag.