Noma
Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen
Foto: (Vincent L Long)

Vil ha matkunnskap på topp på timeplanen

Verdens mest kjente kokk, René Redzepi, mener det å ha kunnskap om spiselige planter er like viktig som å lese og regne. Det gjør dansk skolevesen nå noe med.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 12:49

Det var i forbindelse med lanseringen av Nomas app Mad at René Redzepi kom med denne uttalelsen. Mad er en app som skal hjelpe folk, i første omgang dansker, å bli flinkere til å utnytte alle de gratis ressursene i naturen.

Foraging, eller sanking, som konseptet nå er mest kjent som, er selve basen for Nomas og det nordiske kjøkkens suksess.

René Redzepi mener også at det har vært viktig for ham som sønn av en muslimsk flyktning fra Macedonia, å få en sterk tilknytning til Danmark.

Derfor lanseres nå et spesiallaget pensum for danske skolebarn, Vild mad i skolen. Det er rettet mot 6. og 7. klasse og er klart til å ta i bruk allerede denne høsten. Det er et initiativ som ikke bare handler om sanking, men en bredere definert matkunnskap:  

- Det er viktig å gi barn solide naturopplevelser som appellerer til alle sanser. Gjennom dette prosjektet tydeliggjør vi at maten har hatt et liv før det havner i kjøledisken. Dermed unngår vi at de kommende generasjoner blir fremmedgjort for det de putter i munnen, sier naturformidler Frantz Holmberg fra Danmarks Jægerforbund. Han er en av 50 naturformidlere eller -veiledere utdannet av folkene bak Mad.

Men også voksne dansker skal læres opp. Vild Mad innebærer også et opplegg for workshops over hele landet ledet av profesjonelle sankere. Målet er å inspirere befolkningen til å starte sanking. 27. august finner Vild Mad Festival sted i København.

Her kan du lese mer om festivalen 

Og her kan du fordype deg i Mad

Mad-appen ble lansert under Rene Redzepis foredrag på 15 års jubileet for Worlds50Best:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her