De siste årene har salget av krydderurter tatt fullstendig av. Det samme gjelder smakstilsetninger som ingefær, salget av den er mer enn firedoblet. Chilipepperen er over dobbelt så populær nå som i 1998. Det viser tall fra landets største frukt- og grønnsaksgrossist, BAMA.
- Smaker fra middelhavsregionen er særlig populære, men også kryddermystikk fra fjernere strøk får tennene våre til å løpe i vann. Potter med frisk basilikum, koriander, rosmarin og estragon står i stadig flere kjøkken, og urtene er blitt faste innslag i kostholdet vårt. Dessuten er alle våre friske urter produsert i Norge, sier informasjonssjef Hanne Fløistad i BAMA. Hun forteller at det er særlig yngre mennesker som piffer opp maten med fremmede smaker.
Etterspørselen etter friske urter er mangedoblet. Det finnes snart 20 sorter å velge mellom, og basilikum er den store vinneren. De nesten 19 tonnene som ble solgt i 1998 økte til 64 tonn i fjor. Timian er en annen norsk slager. Totalt er salget av friske urter økt med 155 prosent i samme tidsrom.
- Importen av frukt og grønnsaker fra utlandet er blitt bedre, i tillegg til stor produksjon i Norge, øker tilgjengeligheten. Dette gjelder særlig i byene, men uansett hvor i landet du bor bør du ikke være fornøyd med det lille utvalget mange kjedebutikker fører, sier mateksperten. Han oppfordrer oss til å stille større krav til maten og prøve mer med urter og krydder.
- Krydderurten skal gi smak, ikke drepe smak. Man skal ikke legge på noe grønt bare fordi fargen er fin. Les litt om urtens egenskaper før du bruker dem, råder han, og hilser de unge generasjonenes matinteresse velkommen.
Enkel tomatsalat
Fremgangsmåte
Skjær tomatene i små biter, bland med løk og revne basilikumblader. Rør i sitronsaft, salt og pepper. La det stå og trekke mens kjøttet stekes.
Her finner du mange deilige salater
Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 av våre beste oppskrifter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Basilikumkylling med risotto og chili-tomatsaus
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Mozzarella med salamichips
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
78 POENG
Smakfull kalveragu
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger og brun det i smør i en panne. Ha over i en stor gryte og dryss over salt og pepper.
Rens småløken og brun den lett i pannen før den tilsettes gryten. Strø over hvetemel og tilsett hvitvin, fond/kraft, de hermetiske tomatene, tomatpuréen og urtene. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter.
Rens vårløk og aspargesbønnene. Skjær vårløken i skiver, bønnene kan deles i to eller brukes hele. Tilsett i gryteretten og la det småkoke i ca. 15 minutter.
Sprøstek baconet. Smak til med salt og pepper og dryss over sprøstekt bacon og revet parmesan rett før servering.
Raguen kan serveres med ovnstekte poteter, kokte poteter og/eller godt brød.
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
Kylling osso bucco med risotto milanese, saltbakt hvitløk, tomatkompott og basilikumolje
Fremgangsmåte
Stek kyllingbrystet i olje og glaser til slutt i smør med timian, rosmarin og hvitløk. Basilikumblader blansjeres og kjøres i mikser sammen med olje til en helt grønn væske som siles.
Fordel risottoen på tallerkener, legg kyllingbrystet oppå, hell basilikumolje rundt samt noe innkokt kyllingkraft. Legg på saltbakt hvitløk samt en kule tomatkompott.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
86 POENG
Jons baskiske lammestek
Fremgangsmåte
- Ben ut steken (el. be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett.
- Kjør olje, pepper, rosmarin, timian, hvitløk, pinjekjerner, einebær og salt i en hurtigmikser til en puré.
- Smør denne puréen på svinefileten og legg fileten midt inne i lammesteken.
- Surr sammen steken med hyssing, og smør steken inn med sitronsaft og Jägermeister.
- Tilsett mer sitronsaft og/el. Jägermeister dersom det trengs for å dekke steken.
- Legg steken i en bolle og dekk til. Snu på steken av og til slik at alt blir jevnt marinert. Den kan fint stå over natten i kjøleskapet.
- Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca. 1 time per kilo kjøtt - bruke steketermometer - til den har nådd en kjernetemperatur på 64 grader for rosa (76 grader er gjennomstekt). Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.
- La steken hvile i 15 min. før den skjæres opp i tynne skiver.
- Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den i sausen.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
91 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
-