Drikke
Vellagrete burgundere til drømmepriser

Vellagrete burgundere til drømmepriser

Modne burgundere er sjelden kost. Ampeau byr ikke bare på alder, men også veldig gode priser.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Etter å ha smakt gjennom deler av det brede tilbudet av viner fra Domaine Robert Ampeau i Meursault, Burgund, ble jeg stående igjen med tre favoritter. Ampeau Volnay Santenots 1992 (95039)Ampeau Savigny-les-Beaune 1993 (95037) og «kuriositeten» Ampeau Bourgogne Blanc 1993 (97485).

Det er nemlig ytterst spesielt at en «ordinær» bourgogne blanc har beholdt friskheten og frukten etter 24 år. Og det til tross for at 1988 ikke regnes for det aller beste hvitvinsåret. Senere i høst (november) kommer samme vin i begge de veldig gode hvitvinsårene 1989 og 2002 – og som på hvert sitt vis er enda bedre enn 1988-versjonen.

Økt kompleksitet og finesse

Årsaken til langlivetheten er blant annet tradisjonell fremstilling med bare noen prosent ny eik og ingen tilsetting av gjær. Siden druene plukkes tidlig, benyttes chaptalisering, men sukkeret tilsettes sent i gjæringsprosessen for å forlenge den. Forklaringen fra Ampeau er at det øker både kompleksitet og finesse.

Les mer om Meursault

Druematerialet er langt bedre enn «Bourgogne Blanc» antyder. Det er nemlig deklassifisert Meursault fra parseller i Millerands og Sous la Velle som ligger kloss inntil byen. Så er Ampeau mest berømt for sine lagringsdyktige hvitviner fra Meursault og Puligny premier cru. Men at vin også fra de lavere ansette vinmarkene tåler så lang lagring hører med til sjeldenhetene – eller mer korrekt, veldig få produsenter ville finne på å lagre slik vin så lenge.

Lagringspolicy

Men så ikke hos Ampeau som i dag ledes av Michel Ampeau. Han viderefører faren Roberts policy med å lagre vinene lenge før lansering. Derfor kan vi i dag nyte en svært lekker 20 år gammel Volnay-Santenots med alle appellasjonens sødmefylte innsmigrende aromaer. Samt en litt mer rustikk, men like fullt overbevisende fyldig og frisk 19 år gammel Savigny-les-Beaune (som det dessverre bare er noen få kasser igjen av).

Les mer om Côte-de-Beaune

Verken 1992 eller året etter går inn i historien som de mest ettertraktete årgangene, men de har begge sine kvaliteter. 1992 er umiddelbart den mest vellykkete av de to, men 1993 har veldig god syre og fine tanniner.

Flaskevariasjon

Volnay-Santenots finnes også i andre velutviklete utgaver som 1976, 1991, 1993 og 1996. Og Savigny-les-Beaune også i 1996. Dette er nok en syrefrisk årgang som absolutt kan lagres videre. Når 1993 er sluttsolgt, er det 1996 som overtar. Selv om jeg personlig foretrekker 1993, er 1996 også veldig interessant takket være sin veldig klassiske fremtoning med skogbunn og jordlighet samt superfriske syre.

Å kjøpe 20-30 år gammel vin er imidlertid forbundet med risiko. Ampeaus viner er også kjent for en del flaskevariasjon. Men det er faktisk en del av «moroa», spesielt når risikoen er så vidt overkommelig som her.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her