Drikke
Vanvittig billig fra Burgund

Vanvittig billig fra Burgund

Denne hvite burgunderen er latterlig billig tatt kvaliteten i betraktning.
Aase E. Jacobsen
10 September 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2014 (90999)har nemlig det vi leter etter i en vellaget hvit burgunder, pent chardonnay-uttrykk, friskhet og terroiravtrykk, eller smak fra stedet druene er dyrket. Derfor er det ganske merkelig at den er borte fra basisutvalget - men trøsten er at den fortsatt finnes i en del polutsalg.

Super årgang

Den har fint mineralpreg, sitrusfriskhet og velintegrert fat. En elegant vin som matcher gode retter med sjømat perfekt. 2012 er dessuten en fin årgang for chardonnay fra denne kanten. Og bedre enn 2009 som jeg personlig mener ga litt for fet og sødmefylt frukt i det sørlige Burgund.

Mens resten av Burgund hadde kraftig reduksjon i avlingen på grunn av vårfrost, haglstormer og ulike sykdomsutbrudd etter regnet i juli, kom Mâcon relativt godt ut av det. Kvalitetsmessig er nemlig 2012 en god årgang takket være det gode varme været fra august og under innhøstningen.

Mâcon blir stadig mer populær

Alt i alt en syrefrisk årgang med bra frukt. Mâcon er normalt en kilde til budsjettburgundere, men ikke alt er like godt. Ofte er de rimeligste vinene litt slappe i fisken, men ukens utvalgte skiller seg ut.

Denne Mâcon-Villages-en er også god

Den kommer fra en svært tradisjonsrik produsent Ch. de La Greffiere, i denne delen av Burgund. De har holdt det gående siden 1585. I dag eier den familiedrevne vingården 28 hektar og lager i alt tre ulike viner fra Mâcon La Roche Vineuse. Vår vin er «enkleste» utgave som får sine druer fra en parsell på 9,45 hektar med det for området typiske kalk- og leirjordsmonnet.

Historisk anerkjent

I Mâcon finnes ingen klassifisering utover kommunenivå. Enten Mâcon-Villages eller med navnet på kommunen spesifisert. Som i dette tilfellet. La Roche Vineuse er for øvrig en av appellasjonens mest kjente kommuner, også historisk sett. Det er først og fremst Olivier Merlin som har gjort den kjent, men også Ch. de La Greffière bidrar til det gode renomméet.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her