Vannmannen i New York

Filip Wretman er vannsommelier på luksushotellet Ritz Carlton Battery Park på Manhattan, New York. Og foreløpig den eneste av sitt slag i hele verden.
Redaksjonen
15 Januar 2003 - 01:01

En sommelier er  som kjent en profesjonell vinkjenner og den som hjelper restaurantgjestene med å velge riktig vin til maten. Samtidig som det er sommelieren som i de fleste tilfellene bestemmer hvilke viner restauranten skal ha på vinkartet.

Internasjonal oppmerksomhet
Filip Wretman (26) som er sønnen til den legendariske svenske kokken Tore Wretman, har fått internasjonal oppmerksomhet som verdens første offisielle vannsommelier. - Det begynte egentlig bare for å skape noe nytt. Da vi åpnet restauranten ønsket vi å profilere oss som litt utenom det vanlige samt gi gjestene er tilleggsservice gjennom å gi dem både et godt utvalg av og bred kunnskap om vann, forteller han.

I nesten hver eneste artikkel som er skrevet om Ritz Carlton Battery Park som åpnet i januar er Wretman trukket frem som en kuriositet. Og da må vi vel si at målet er nådd. Blant annet dukker en japansk fotograf opp under intervjuet. Han er der for ikke mindre enn tredje gang for å ta bilder og skrive om Wretman.

Med eller uten kullsyre?
Wretman  er utdannet ved hotell og restauranthøyskolen Les Roches i Sveits. Men det var ikke der hans interesse for vann ble skapt, ei heller hvor han skaffet seg kunnskapene.

-Det finnes ikke noen utdannelse om vann. Jeg studerte helt på egen hånd.  Jeg tok derfor kontakt med alle verdens vanntapperier og fikk informasjon fra deres eksperter samtidig som jeg søkte selv i litteratur og selvsagt via internett.

I følge Wretman handler ikke vannkunnskap så mye om smak som tilfellet er for vin.
-Når vi snakker om vin så er smaken viktigst for hvordan den vurderes. Vann skal jo ikke smake så mye, derfor er det vanskelig å gi direkte anbefalinger og at det og det vannet passer best til den og den retten. Jeg bruker heller å anbefale vann uten kullsyre til forretter og hovedretter med delikate smaker. Vann med kullsyre passer best til desserter eller ost.

Filip Wretmans favorittvann:

Fiji - uten kullsyre
Meget nøytralt vann med relativt lavt mineralinnhold men høyt silisiuminnhold. Myk enkel smak. Vannet kommer fra underjordiske kilder på Fiji-øyene i Stillehavet. Kilden skal bestå av regnvann som falt for mange hundre år siden.

Evian - uten kullsyre
Mye mineraler, et helseriktig vann med høyt kalsiuminnhold men som smaker ganske spesielt, nesten metallisk, enten liker du det eller ikke.

San Pellegrino - med kullsyre
Ekstremt høyt mineralinnhold, mer enn 1000 mg pr liter. God smak med delikate små bobler. Sunt vann som smaker godt, en av storselgerne på det amerikanske markedet.

Voss - uten kullsyre
Luksusvann i en flaske som ser ut som en shampooflaske. Selges bare på utvalgte steder og er tilgjengelig i liten grad i Norden (kun Oro og Bagatelle, red. anm.) til tross for at det er fra Norge. Madonnas og Bonos favorittvann. Meget nøytral smak.

Tekst og foto: Johan Olander

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her