Aarhus Bryghus er nok et «utspring» av foreningen Danske Ølentusiaster som ble stiftet da det i Danmark bare var 18 bryggerier igjen av de opprinnelig drøyt 200. Det var imidlertid lovendringen i 2001 om at det var lov å tappe øl i engangsemballasje, som ga startskuddet for det moderne danske øleventyret. Aarhus Bryghus var bryggeri nummer 25 ut. Men innehaver Niels F. Buchwald hadde laget øl til eget forbruk siden 1986, ved siden av en bedre betalt jobb for Ceres som var Jyllands og Århus’ viktigste bryggeri med beliggenhet midt i sentrum av byen. Da det gikk mot nedleggelse av dette bryggeriet – i følge Niels var tomteverdien høyere enn verdien av selskapet – bestemte han seg for å forlate bryggeriet.
Mest pilsnerøl
Liker fruktsmak
Selv om det er pilsnerøl det går mest av, har Aarhus Bryghus et bredt utvalg av spesialøl. Niels lager 15 forskjellige i løpet av året. Hvert brygg er på 1600 liter og det lages 5000 liter i måneden som er maks kapasitet. Det betyr at Niels snart må skaffe seg flere tanker for å kunne vokse og for å tjene gode penger.
Imens lever han ut sin forkjærlighet for eksperimenter, blant annet øl med fruktsmak. Julebrygget smakes til med appelsin, Fregatten Jylland inneholder eplesaft og Drageblod har en hemmelig fruktingrediens. Black Pearl er brygget med østerssaus, lett røykpreget whisky og lime. Dette er en Imperial (Oyster) Stout på ni prosent hvor lime- og røykpreget er tydelig, ved siden av sjokolade og lakris, syren er frisk, midtpartiet er fruktig og ettersmaken har god bitterhet med innslag av kaffe.
Kraftpakke
Vårølet, Forårsbryg, kalles også Tripel F – farlig, forrædersk og forførende – det er laget for den tid på året hvor det fortsatt er kaldt, men finner du en solkrok med et teppe innenfor rekkevidde, så er det perfekt. Det er et undergjæret øl, en krysning av to gamle danske klassikere, Dansk Dortmunder (Strong Pale Lager/Imperial Pils) og Royal Spring (tysk pilsner), som har fått en solid dose Perle-humle. Men ikke så sterk som den første og ikke så kraftig humlet som den siste.
Blondie som er av typen klassisk engelsk Pale Ale, er brygget med limeskall i tillegg til aromahumle (Fuggles og East Kent Goldings). Et friskt og lett øl med god fruktkarakter.
Kontrasten er stor til Old Strong Ale som er brygget i samarbeid med Den Gamle By i Århus. I dette levende museet finnes nemlig også et malteri hvor malten tørkes over åpen ild i det 500 år gamle rommet i skorsteinen. Malten får derfor en uttalt røyksmak. Til Old Strong Ale brukes også urøykt malt. Oppskriften er basert på gamle notater om gammeløl og landøl fra Vendsyssel som ble samlet inn av bryggeren på Vendia i Hjørring. Resultatet er kraftpakke av de sjeldne med tydelige malt- og røyktoner, god sødme og fin humlekarakter.
Foto: Julie H. Amundsen