Ukens vin
Utvid ditt vinrepertoar med dette svært gode vinkjøpet

Utvid ditt vinrepertoar med dette svært gode vinkjøpet

Vinen som finnes i både rød og hvit utgave, kommer nemlig fra Douro i Portugal og med en prislapp på drøyt 150 kroner garanterer de veldig god vinvaluta.
Aase E. Jacobsen
15 Januar 2019 - 14:45
 
 

Bota Velha Douro Tinto 2017 og Bota Velha Douro Branco 2017 er to alen av samme slag, men ulik farge.

Produsent er João Silva e Sousa som startet sin karriere i 1990 som vinmaker for portvinshuset Offley Forrester og senere for Sogrape – kjent blant annet for sine bordviner som Ferrerinha og Barca Velha.

Dette ga ham en inngående kjennskap til Douros vinlandskap, og valg av navn da han startet opp sitt eget selskap, var visstnok lett. For støvlene hans var blitt velbrukte av å traske rundt på jakt etter gamle vinmarker.

Første årgang av dette prosjektet som altså har funnet veien helt til Norge, teller 25.000 flasker av den røde og 10.000 flasker av den hvite. Han lager også to viner med utgangspunkt i veldig gamle parseller, og da i et lite antall. Disse er altså ikke i salg her.

Douro-dalen her ved Mesao Frio, Vila Real, skjuler en rekke skatter i form av gamle vinmarker. Foto: Luis Costa

Både den hvite og den røde er laget av en solid miks av ulike druesorter som tradisjonen er i Douro. Det gir både aromatisk kompleksitet samtidig som de ulike druene bidrar forskjellig til blandingen når det kommer til syrefriskhet, struktur og evne til å bringe fram toner fra det unike jordsmonnet i Douro. Derfor framstår sågar den røde vinen som mineralsk. Som en tørr og saftig portvin, men selvsagt uten tilsatt alkohol.

Den hvite er ikke overraskende enda mer aromatisk med toner som gjør at den skiller seg ut. Lang fra både riesling og chablis, men med både mineral- og saltpreg samt god syrefriskhet som gjør den til en veldig god kandidat når sjømat skal på bordet. Men prøv den for all del til vegetar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her