Ukens vin
Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Innholdet i det som ser ut som en ølboks er altså en riktig så god vin. Og fortjener egentlig å serveres i glass. Men som med alle bokser er den lett å frakte og så kan den pantes. Veldig miljøvennlig med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2019 - 13:45
 

Brick & Mortar Rouge 2018 er ikke en hvilken som helst vinboks. Den overgår det meste jeg har smakt i dette formatet, nå er det riktignok ikke mye, alu-boksene og andre pantbare lettvekts flasker som er et satsingsområde hos Vinmonopolet, har så vidt begynt å komme på vinmarkedet, men likevel. For denne er i motsetning til de andre i samme innpakning laget etter alle kunstens regler med druer som normalt ville endt i flaske og som vin med lagringspotensial.

Druene er delvis avstilket og gjæret med egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. Den ferdige vinen er modnet i både ståltanker og brukte eikefat. Den er en blanding av cabernet franc fra Clarksburg), syrah fra Sonoma Coast (West Block, Petaluma Gap) og pinot noir fra henholdsvis Napa (Cougar Rock Vineyard, Atlas Peak) og Mendocino (Manchester Ridge Vineyard). Det er alle vinmarker som gir syrefrisk, men også karaktersterk frukt.

Fra Manchester Ridge.

Selv mener produsenten at pinot noir-en fra Manchester Ridge er noe at det mest mineralske og transparente de lager. Napa-pinot noir-en får sin friskhet fra det faktum at vinmarkene ligger mellom 500 og 600 m.o.h. Mens dalbunnen i Napa ligger på 80-160 m.o.h. Syrah-druene kommer vinmarker med oppsmuldret sandstein og skiferjord som ligger svært tett på kysten og derfor har en ekstra lang vekstsyklus.  

 

Den kommer også i en hvit versjon, Brick & Mortar Blanc 2018 av chenin blanc og chardonnay fra henholdsvis Clarksburg og Cougar Rock i Napa. Den er framstilt i stål og fat og er som den røde spontangjæret.

Resultatet er en fruktig hvitvin med fin syrlighet og god bløthet. Lettdrikkelig som bare det, med fin tørrhet og 12,5 prosent alkohol som den røde. Super å putte i piknikkurven.

Og fra juli kan du teste ut den rosa bobleutgaven, Brick & Mortar Rosé Bubbles 2018 som er laget av syrah fra Clarksburg og Sonoma Coast. En fruktig og god rosa boble-boks som smaker riktig så forfriskende til sommerlige anledninger. 

Chardonnay i Cougar Rock, Atlas Peak AVA, Napa .

Bak disse vinene står Brick & Mortar, en ganske ny produsent som så mange andre på den californiske nordkysten. Siden 2011 har de laget seriøse viner fra noen av de samme vinmarkene som nevnt ovenfor.

Se alle vinene fra Brick & Mortar her

Men de hevder at boksprosjektet er det kuleste og mest spennende de har gjort til nå. Og at de er inspirert av den uformelle livsstilen som preger sommeren i Healdsburg, Sonoma, hvor det å slippe å tenke på så vel vinåpner som glass er en fordel.

Selv om selskapet bærer et navn som brukes for å beskrive tradsjonell fysisk detaljhandel - i kontrast til netthandel - er de altså veldig utradisjonelle. Men god vin det lager de.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her