Ukens vin
Nå er den endelig tilbake

Nå er den endelig tilbake

Valpolicella slik den skal smake – her i to forskjellige prisklasser og stiler.
Aase E. Jacobsen
13 November 2018 - 13:45

Valpolicella er en vinstil som har fått hard medfart i det siste tiåret med altfor mye sødme og til dels høy alkohol, en utvikling som er forårsaket av etterspørselen etter viner av typen ripasso og appasimento. Nå virker det som om utviklingen har snudd og at vi har fått tilbake den saftige leskende forfriskende gode rødvinstilen som den en gang var, også på laveste prisnivå.

 

Domini Veneti Valpolicella Classico 2017 er en helt ny vin fra dette kooperativet som har vært en av storleverandørene av valpolicella til polet. Nykommeren er fruktig og leskende med fint bitt og god ren kirsebærkarakter. Et supert følge til pasta, pizza og torsk.

Daniele Accordini som er direktør og ønolog for Cantina de Valpolicella Negrar, var nylig på besøk i Oslo for å presentere denne ny-gamle stilen og forteller at målet er å vise fram en friskere valpolicellastil med lavere alkohol, nemlig 12,5 prosent som var regelen om vi går 10-20 år tilbake i tid. Det har de fått til ved å bruke druer fra de kjøligere delene av Valpolicella.

Men for storselgeren Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore er det fortsatt den fyldigere mer sødmefylte stilen som gjelder, og 2016-årgangen som kommer senere i høst vil ha hele 14 prosent, ifølge Daniele. Siden Domìni Veneti er et varemerke, videreføres stilen fra år til år. Og siden det er et kooperativ har de tilgang til store mengder druer fra alle de fem underområdene selv om hovedvekten er på Negrar.

Her kan du lese om underområdene for Valpolicella

Negrar er kjent for å gi viner med større kropp enn eksempelvis nabodalen Marano som gir en mer elegant stil. I tillegg har de det store antallet druesorter å spille på, med corvina i førersetet som bidrar med frukt og eleganse. De to andre hoveddruene er corvinone for krydder og rondinella for mykhet. 

 

En produsent som øyensynlig aldri har falt for fristelsen til å kommersialisere sin valpolicellastil, men heller gått i motsatt retning, er Stefano Accordini.

Her kan du lese mer om denne familien

 

Og ja, de er i slekt, Stefano er faren til Daniele, og nå er det storebror Tiziano som driver familievingården. I siste årgang ut er Accordini Valpolicella Classico 2017 en stor nytelse, her kombineres god intensitet og fylde med flott friskhet og 12,5 prosent alkohol. En sjeldent vellykket representant for denne vinstilen som tåler mer smak fra maten. Her funker både lammefilet og retter fra grillen.

2017 var en varm og intens sommer, som gjorde at modningen skjedde raskt, likevel har vinmarkene fra de høyereliggende områdene gitt druer med godt syrepotensial. Det kjennes på smaken.

Stefano Accordini åpnet i 2011 sitt nye anlegg i Cavalo i Fumane ved 550 m.o.h., som de kaller den høyest beliggende vinkjelleren i Valpolicella. Her er jordsmonnet leir- og kalkholdig med innslag av fossiler hvilket bidrar til god syrefriskhet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her