Ukens vin
Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Er Kreta destinasjon for sommerferien, eller du skulle ønske det var det, gir disse vinene er super forsmak på hva du har i vente.
02 Juli 2019 - 13:45

Det er mulig du ikke er i modus for å pugge nye druesorter nå i juli, for Lyrarakis-vinene har alle lokale druenavn som du trolig aldri har hørt om før, som melissaki, liatiko, kotsifali, dafni, plytó, mandilaria, thrapsathiri, vidiano og vilana.

Når det er sagt, er det fullt mulig å nyte vinene uten å måtte konsultere vindrueleksikonet.

 

Men druen vilana kommer du ikke utenom, den er Kretas viktigste hvite.

Lyrarakis Vilana 2017 er en herlig tørr og frisk hvitvin som sier sommer og sol med store bokstaver. Med 12 prosent alkohol er den også perfekt å nyte selv til lunsj eller tidlig middag under en parasoll. Den trives veldig godt med mat som grønnsaksbaserte retter eller sjømat, gjerne laks eller ørret som matcher vinens blomsterkarakter godt. Eller når du bare vil ha et glass forfriskende hvitvin. Den gode friskheten kommer av at vinmarkene ligger høyt i Kretas landskap, ved 500 m.o.h. i området som kalles Alagni hvor vinprodusenten Lyrarakis dessuten holder til. Vinmarkene er nordvendte, noe som reduserer solpåvirkningen til et minimum. Derav den moderate alkoholen.

 

Kotsifali er den røde parallellen, og Lyrarakis Kotsifali 2018 er en saftig og forfriskende utgave, fersk og lett parfymert med lett bitt fra tanninene som egentlig er ganske bløte. Det betyr at du kan servere den lett avkjølt om det er ønskelig. Og ikke minst nyte den til hvit fisk eller grønnsaker fra grillen. Den kommer fra vinmarker som ligger ved samme høyde, men er nordøstvendte, og derfor får enda mindre sol. Den har til rødvin å være en ganske lav pH, 3.45 mot normalt 3.5 til 3.8.

Begge druesortene er altså nært knyttet til Kreta, det er også plytó og vidiano som begge er tilgjengelig i Norge. Mens den siste er beslektet med vilana, er plytó en helt unik drue som var i ferd med å bli utryddet, men som ble reddet i siste øyeblikk av nettopp Lyrarakis i 1992.

 

Lyrarakis Plytó Psarades 2018 er en mer strukturert vin enn eksempelvis vilana med god mineralkarakter og konsentrasjon. En vin som gjør susen når smaksrike skalldyrretter står på menyen, og som har et visst lagringspotensial. Kretas svar på chablis.

Vidiano ble også reddet fra utryddelse, men er fortsatt sjelden å støte på, og lages derfor i veldig små kvanta. Hos Lyrarakis dyrkes druen ved 610 m.o.h i sørøstvendte vinmarker i et område som kalles Panorama, også det i den sentrale delen av Kreta, sør for Heraklion.

Lyrarakis' vinkjeller åpnet for publikum i 2008. Den ligger i Psarades-vinmarken hvor plytó-druen  dyrkes.
 

Lyrarakis Vidiano 2017 er en virkelig flott hvitvin med flott syrlighet og god kompleksitet fra både drue og framstillingen som innebærer skallkontakt i 12 timer og spontangjæring og to måneders modning i ny eik. En super matvin til gode sjømatretter, gjerne fra grillen, eller for kjelleren. Her drikker du historie, for mye av det nye plantematerialet er kommet til gjennom selection massale som innebærer å ta stiklinger fra eldgamle planter. Dermed lever DNA-et videre.

 

En vin som er lettere å få tak, og som er mer «internasjonal», er Lyrarakis Assyrtiko 2018, druen som har gjort gresk vin etterspurt, og som gir gode resultater også utenfor Santorini. I den nordøstvendte vinmarken ved 580 m.o.h. i Sitia, på østsiden av Kreta, oppnås druer som gir veldig god syre og herlig frukt samt lett saltpreg. Topp følge til grillet sjømat og skalldyr.

På Kreta lages også den beste olivenolje som tenkes kan

Lyrarakis er familieid vingård med røtter i Alagni, men har altså vinmarker også andre steder. Til sammen drøye 7 hektar som alle dyrkes etter bærekraftige prinsipper og med bare lokale druer siden starten i 1996. Noe som ikke bare har vært enkelt all den tid bare noen få av Kretas store druearv var tillatt i lovverket på 1960-tallet.

Økologisk druedyrking startet tidlig på Kreta

Etter andre verdenskrig ble store deler av Kretas vinmarker omplantet med spisedruer og den flere tusen år lange vinhistorien stod i fare for å bli borte. Sotiris Lyrarakis beskriver en lang kamp for å komme dit de er nå, men samtidig at det fortsatt er mange druesroter som ennå ikke er identifisert.

En side ved Kreta som de færreste turister ser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En unik mulighet til å smake hvor fantastisk sider er til mat
Matkurs og vinkurs
Sidersmaking+småretter i Oslo

En unik mulighet til å smake hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Dette er en etterspurt smaking, så vær tidlig ute med påmeldingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her