Ukens vin
Ja visst skal du drikke riesling i november

Ja visst skal du drikke riesling i november

I hvert fall når den er så smaksrik som vinene til denne mannen. Gunstig priset er de også. Perfekt timing foran novembers mange festlige lag.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 17:42

Alexander Gysler Sandstein Riesling Trocken 2015 byr på usedvanlig god valuta for pengene. Og ikke minst snakker vi om en riesling med fascinerende kjøttfull frukt og god fasthet, ganske annerledes enn andre rieslinger i denne prisklassen. Så om du synes denne vinstilen vanligvis bare er syrlig og smaker av grønt eple, ja, da får du en annen opplevelse med denne.

Ekstra aromatisk vinstil

Alexander som er en ung og dynamisk vinprodusent fra Weinheim, Rheinhessen, lager en svært aromatisk riesling. Og det er ikke fordi han bruker en spesiell type gjær, nei, heller tvert om, for der i gården jobbes det biodynamisk, uten tilsetninger og kun med druenes egne gjærsopper.

Alexander og kona Heike Gysler driver sammen vingården han arvet etter faren. Foto: Gerald Schilling

Som bestilt for novemberfestene  

Da må det være kombinasjonen av denne praksisen med det rødlige sandsteinjordsmonnet i vinmarkene som produserer en slik vinstil. Og selvsagt 2015 som er en fantastisk årgang.

Denne vinen er som bestilt for novembers mange utskeielser i matveien, for den fungerer veldig godt både til (mild) rakefisk, til lutefisk og til koldtbordets avdeling for røykt fisk og spekemat.

Av druer han kjøper fra naboene lager han en boksutgave, Natural Selections Gysler Riesling Trocken 2015, som er blant de aller beste som er å oppdrive i dette formatet. Så hvis en treliter er det du trenger til neste fest, er den et godt valg. Den er ikke nødvendigvis biodynamisk helt ut, men i hvert fall økologisk sertifisert.

Høytliggende og kjølig

Fra hans egne vinmarker kommer også to supre og ikke minst lagringsdyktige viner. Gysler Kammerton Riesling Trocken 2015 og Gysler Klangwerk vum Helle Riesling Trocken 2014. Den første følger opp alt det gode fra den rimeligste utgaven, bare enda mer konsentrert. Den andre er mer jordsmonnspreget med en touch av petroleum, ganske massiv, men fortsatt elegant på grunn av stor syrefriskhet.

Den kommer fra en av de beste vinmarkene i Weinheim, Hölle, plantet med gamle vinstokker. Vinmarken er ganske bratt og dekker en hel åsside, fra øst til sørvest. Alexanders parseller som gir druer til denne vinen, liggeri den nedre sørvendte delen med 20 prosent helling. Her oppnås aller best modning. 

For Hölle er blant de høyestliggende vinmarkene i området, fra 230-290 m.o.h. Alexanders parseller øverst i Hölle plantet med scheurebe og huxelrebe,  kommer til Norge til våren i form av en lett perlende vin, populært kalt «pet’nat».

Og Weinheim er en av de aller kjøligste landsbyene i Rheinhessen. Den ligger et stykke vest i regionen, på grensen til Nahe.

Denne historiske produsenten i Nahe er nå atter helt i tysklandsteten

Alexander Gysler i vinmarkene som teller til sammen 12 hektar. Foto: Gerald Schilling

 

Weinheim er ikke en av de til sammen 15 Rheinhessen-landsbyene som er klassifisert av VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Men Alexander omtaler sin Hölle-vin like fullt som grosses gewächs - om enn ikke på etiketten. Kanskje det erfor ikke å provosere mektige VDP unødig all den tid de har beskyttet VDP. Grosses Gewächs.

Det er bare et spørsmål om tid før også Weinheims historisk anerkjente vinmarker kommer inn i varmen.

Ikke VDP - ennå?

Per nå er det i Rheinhessen er det 15 medlemmer, like mange landsbyer og 291 hektar som VDP-klassifisert. Det representerer én prosent av de totale arealet i Rheinhessen. Men det betyr ikke at resten er mindreverdig eller annenrangs. Det er Alexanders viner gode eksempler på. VDP handler også mye om politikk. Fordelen for forbrukeren er at prisene er lavere for produsenter som står utenfor VDP.

Denne produsenten er nå blitt medlem av VDP

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her