Ukens vin
Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Disse vinene gir ikke bare mye god smak for pengene – de gir også en god følelse i hjerteregionen.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2016 - 22:19

Og her snakker jeg ikke om at rødvin er godt for hjertet, men at Aulente Rubicone Rosso 2014 er blitt til under helt spesielle forhold. Den er nemlig laget av unge mennesker du normalt ikke forventer skal få til noe som helst, som stort sett blir sett på som en belastning for samfunnet.

15 årganger bak seg

På kollektivet San Patrignano som huser 1500 tidligere rusmisbrukere, er mestring og stolthet gjennom arbeid og opplæring, ikke almisser, målet. Med det som lages av håndverksprodukter av svært høy kvalitet er kollektivet 50 prosent selvfinansiert. Resten er bidrag fra venner av huset (og ikke en cent kommer fra statlige midler). Jeg besøkte kollektivet den gang vinproduksjonen fortsatt var under planlegging. Med den 15. årgangen av denne vinen viser de at også vinframstilling er noe som mestres til fulle.

Les mer om hvordan de jobber på San Patrignano

Aulente er nemlig en super sangiovese med saftig kirsebærkarakter og god friskhet samt fint bitt. En utmerket matvin som fungerer til alt fra hverdagslige retter som pasta eller gryter og grillmat til søndagsmiddag med lam.

Stolt gjeng - og med god grunn.

 

Det er faktisk den samme vinen som det serveres 1500 glass av hver dag når hele kollektivet spiser lunsj sammen. Hvis noe slikt hadde skjedd i et norsk rehabiliteringsopplegg, ville det blitt ramaskrik. Det som imidlertid skiller San Patrignano fra norske rehabløsninger er at kaffe begrenses til en espresso om dagen og at det er totalforbud mot røyking (og snus). Her er det altså noen som har skjønt at vin (i moderate mengder) til mat ikke er rus, men oppdragelse i kultur.

Konkurrerer også prismessig

Siden starten er 25.000 ungdommer rehabilitert gjennom San Patrignano, og klargjort for samfunnet. Mange av dem har bidratt både i vinmarkene og i vinkjelleren til at San Patrignano er der de er i dag kvalitetsmessig – under kyndig (og gratis) veiledning av vinmakerstjernen Riccardo Cottarella.

Her kan lese mer om Riccardo Cottarella

Aulente er imidlertid ikke bare god fordi den er laget med hjertet. Den hever seg også godt over øvrige viner av samme drue i dette prissjiktet. Prisen er forresten omtrent den samme som da den ble lansert første gang i Norge for ti år siden. Og nåværende importør legger ikke skjul på at pris brukes som et virkemiddel for å få innpass på det konkurranseutsatte norske markedet.

Kvalitetsøkning på toppvin

Men også en av San Patrignanos toppviner, Montepirolo 2011, er veldig godt priset, gitt hva du får for pengene. Og denne vinen har vært et virkelig langt lerret å bleke for kollektivet. For mens kvaliteten på Aulente satt ganske godt fra starten, strevde de en stund med å få på plass de mer påkostete vinene. Først og fremst var eikebruken for tøff etter min vurdering. Men nå har også fått kontroll på den, for 2011-årgangen er imponerende konsentrert. En super vin for kjelleren og en utfordrer for mang en bordeaux og supertoscaner. Det er all grunn til å se fram til at resten av porteføljen til San Patrignano kommer på polet.  

Også ost og spekemat i toppklasse

Fra 4. mars er Aulente Bianco 2015 på plass samt musserende Avenir. Men det er spesielt toppvinen Avi som representerer det ypperste av sangiovese fra denne delen av Italia, som blir spennende å smake i ny årgang.

San Patrignano ligger i Emilia-Romagna – i de såkalte Colli di Rimini – som fram til kollektivet kom på banen ikke hadde så mye å vise til vinmessig. Nå tar de også opp konkurransen på ost- og kjøttfronten gjennom sine premierte oster og spekematprodukter. Akkurat dette siste kunne vi faktisk klart å kopiere også her til lands – om det er tilstrekkelig politisk vilje og mot. Tar du utfordringen, Bent Høie?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra vinmarkene som tilhører kollektivet.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her