Ukens vin
Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Italiensk vinkupp laget med hjertet og mening

Disse vinene gir ikke bare mye god smak for pengene – de gir også en god følelse i hjerteregionen.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2016 - 22:19

Og her snakker jeg ikke om at rødvin er godt for hjertet, men at Aulente Rubicone Rosso 2014 er blitt til under helt spesielle forhold. Den er nemlig laget av unge mennesker du normalt ikke forventer skal få til noe som helst, som stort sett blir sett på som en belastning for samfunnet.

15 årganger bak seg

På kollektivet San Patrignano som huser 1500 tidligere rusmisbrukere, er mestring og stolthet gjennom arbeid og opplæring, ikke almisser, målet. Med det som lages av håndverksprodukter av svært høy kvalitet er kollektivet 50 prosent selvfinansiert. Resten er bidrag fra venner av huset (og ikke en cent kommer fra statlige midler). Jeg besøkte kollektivet den gang vinproduksjonen fortsatt var under planlegging. Med den 15. årgangen av denne vinen viser de at også vinframstilling er noe som mestres til fulle.

Les mer om hvordan de jobber på San Patrignano

Aulente er nemlig en super sangiovese med saftig kirsebærkarakter og god friskhet samt fint bitt. En utmerket matvin som fungerer til alt fra hverdagslige retter som pasta eller gryter og grillmat til søndagsmiddag med lam.

Stolt gjeng - og med god grunn.

 

Det er faktisk den samme vinen som det serveres 1500 glass av hver dag når hele kollektivet spiser lunsj sammen. Hvis noe slikt hadde skjedd i et norsk rehabiliteringsopplegg, ville det blitt ramaskrik. Det som imidlertid skiller San Patrignano fra norske rehabløsninger er at kaffe begrenses til en espresso om dagen og at det er totalforbud mot røyking (og snus). Her er det altså noen som har skjønt at vin (i moderate mengder) til mat ikke er rus, men oppdragelse i kultur.

Konkurrerer også prismessig

Siden starten er 25.000 ungdommer rehabilitert gjennom San Patrignano, og klargjort for samfunnet. Mange av dem har bidratt både i vinmarkene og i vinkjelleren til at San Patrignano er der de er i dag kvalitetsmessig – under kyndig (og gratis) veiledning av vinmakerstjernen Riccardo Cottarella.

Her kan lese mer om Riccardo Cottarella

Aulente er imidlertid ikke bare god fordi den er laget med hjertet. Den hever seg også godt over øvrige viner av samme drue i dette prissjiktet. Prisen er forresten omtrent den samme som da den ble lansert første gang i Norge for ti år siden. Og nåværende importør legger ikke skjul på at pris brukes som et virkemiddel for å få innpass på det konkurranseutsatte norske markedet.

Kvalitetsøkning på toppvin

Men også en av San Patrignanos toppviner, Montepirolo 2011, er veldig godt priset, gitt hva du får for pengene. Og denne vinen har vært et virkelig langt lerret å bleke for kollektivet. For mens kvaliteten på Aulente satt ganske godt fra starten, strevde de en stund med å få på plass de mer påkostete vinene. Først og fremst var eikebruken for tøff etter min vurdering. Men nå har også fått kontroll på den, for 2011-årgangen er imponerende konsentrert. En super vin for kjelleren og en utfordrer for mang en bordeaux og supertoscaner. Det er all grunn til å se fram til at resten av porteføljen til San Patrignano kommer på polet.  

Også ost og spekemat i toppklasse

Fra 4. mars er Aulente Bianco 2015 på plass samt musserende Avenir. Men det er spesielt toppvinen Avi som representerer det ypperste av sangiovese fra denne delen av Italia, som blir spennende å smake i ny årgang.

San Patrignano ligger i Emilia-Romagna – i de såkalte Colli di Rimini – som fram til kollektivet kom på banen ikke hadde så mye å vise til vinmessig. Nå tar de også opp konkurransen på ost- og kjøttfronten gjennom sine premierte oster og spekematprodukter. Akkurat dette siste kunne vi faktisk klart å kopiere også her til lands – om det er tilstrekkelig politisk vilje og mot. Tar du utfordringen, Bent Høie?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Fra vinmarkene som tilhører kollektivet.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her