Ukens vin
Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Ikke bare denne, men også to andre knallgode vinkjøp fra en og samme produsent og Jumilla i den sørøstlige delen av Spania.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 19:45
 

Time Waits For No One 2017 er nok den som kommer til å vekke mest oppmerksomhet på matbordet. I første omgang på grunn av etiketten – dødninghoder har fortsatt stor effekt på folk – men forbindes ikke lenger med samme giftadvarsel som før i tiden. Derimot en god porsjon kulhet. Og det er det produsenten ønsker å formidle «tiden venter ikke på noen, så nyt mens du kan».

Men vinen i flasken er dødsseriøs. Monastrelldruene er høstet for hånd og de er sortert både i vinmarken og i vinkjelleren. Det er ofte nødvendig for druene modner ujevnt på monastrellklasen. Hvis de umodne druene ikke fjernes vil de sette sitt (negative) preg på smaken.

Monastrelldruen er så kjøttfulll som den ser ut som, men den har ofte umodne druer på samme klase, og de bør fjernes for best mulig vin, noe som ikke alle gjør.

Den malolaktiske gjæringen samt modningen finner sted i amerikanske eikefat. Det har gitt en vin med veldig god bærfruktighet, fint krydder- og jordsmonnspreg og en lang herlig ettersmak. En vin som bare dør etter å få vist seg fram på neste grillfest, men som også gjør jobben med forseggjorte innendørsmåltider.

 

Lillebror Finca Bacara 3015 Monastrell 2016 som er laget av økologisk dyrkete druer, koster litt mindre og har en litt kortere reise gjennom vinkjelleren, bare to måneder i amerikansk eik mot 12 måneder for den andre. Det utgjør i alle fall deler av prisforskjellen. Denne rimeligste røde fra Finca Bacara dokumenterer nok en gang hvor solid den er.

Her kan du lese om sist den stod på menyen

 

Yeya Moscatel Chardonnay 2017 fra samme produsent er altså hvit, og en svært så morsom vin med god fylde og masse aromaer uten at den blir voldsom. Derimot frisk nok til å fungere til både fete, røykte og krydrete retter.

En litt uvanlig chardonnay takket være de 10 prosentene med moscatell, som konkurrerer i klassen «den perfekte sommervin for norske forhold».

Hvitviner er sjelden kost i Jumilla som er monastrellregionen nummer en i Spania. Jumilla byr nemlig på perfekte forhold for denne varmekjære druen.

Vinmarkene som gir druer til ukens viner er blant de høyeste i Jumilla.

At Finca Bacara oppnår så gode resultater med hvitvinsdruer, skyldes at vinmarkene deres ligger ved 900 m.o.h som er noe av det høyeste i hele Jumilla. Her er det større forskjell mellom dag- og nattemperaturene som er positivt for syreutviklingen. Det kalkholdige jordsmonnet bidrar også i samme retning.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her