Ukens vin
Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Ikke bare denne, men også to andre knallgode vinkjøp fra en og samme produsent og Jumilla i den sørøstlige delen av Spania.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 19:45
 

Time Waits For No One 2017 er nok den som kommer til å vekke mest oppmerksomhet på matbordet. I første omgang på grunn av etiketten – dødninghoder har fortsatt stor effekt på folk – men forbindes ikke lenger med samme giftadvarsel som før i tiden. Derimot en god porsjon kulhet. Og det er det produsenten ønsker å formidle «tiden venter ikke på noen, så nyt mens du kan».

Men vinen i flasken er dødsseriøs. Monastrelldruene er høstet for hånd og de er sortert både i vinmarken og i vinkjelleren. Det er ofte nødvendig for druene modner ujevnt på monastrellklasen. Hvis de umodne druene ikke fjernes vil de sette sitt (negative) preg på smaken.

Monastrelldruen er så kjøttfulll som den ser ut som, men den har ofte umodne druer på samme klase, og de bør fjernes for best mulig vin, noe som ikke alle gjør.

Den malolaktiske gjæringen samt modningen finner sted i amerikanske eikefat. Det har gitt en vin med veldig god bærfruktighet, fint krydder- og jordsmonnspreg og en lang herlig ettersmak. En vin som bare dør etter å få vist seg fram på neste grillfest, men som også gjør jobben med forseggjorte innendørsmåltider.

 

Lillebror Finca Bacara 3015 Monastrell 2016 som er laget av økologisk dyrkete druer, koster litt mindre og har en litt kortere reise gjennom vinkjelleren, bare to måneder i amerikansk eik mot 12 måneder for den andre. Det utgjør i alle fall deler av prisforskjellen. Denne rimeligste røde fra Finca Bacara dokumenterer nok en gang hvor solid den er.

Her kan du lese om sist den stod på menyen

 

Yeya Moscatel Chardonnay 2017 fra samme produsent er altså hvit, og en svært så morsom vin med god fylde og masse aromaer uten at den blir voldsom. Derimot frisk nok til å fungere til både fete, røykte og krydrete retter.

En litt uvanlig chardonnay takket være de 10 prosentene med moscatell, som konkurrerer i klassen «den perfekte sommervin for norske forhold».

Hvitviner er sjelden kost i Jumilla som er monastrellregionen nummer en i Spania. Jumilla byr nemlig på perfekte forhold for denne varmekjære druen.

Vinmarkene som gir druer til ukens viner er blant de høyeste i Jumilla.

At Finca Bacara oppnår så gode resultater med hvitvinsdruer, skyldes at vinmarkene deres ligger ved 900 m.o.h som er noe av det høyeste i hele Jumilla. Her er det større forskjell mellom dag- og nattemperaturene som er positivt for syreutviklingen. Det kalkholdige jordsmonnet bidrar også i samme retning.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her