Ukens vin
Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

134 kroner er i sannhet et røverkjøp for en så seriøs vin som denne.
Aase E. Jacobsen
13 April 2017 - 09:59

Så er ønsket til de unge idealistene, Ioana Paunescu og Santos Ortiz som står bak Finca Bacara-prosjektet, å gi en gave fra naturen til menneskene og samtidig bryte reglene innført av den gamle verdens vinetablissement. Gjennom sine etiketter formidler de en langt mer laid back, men også filosofisk holdning om at vin er til for å nytes sammen med gode venner og familie. Samtidig som de er opptatt av rettferdighet og bærekraft i framstillingen.

Om dette høres ut som reklame, et gjennomdesigna opplegg eller tomme ord, passer det ikke for denne vinen, for den er et tydelig bevis på at disse folkene har klart å overføre målsetningen helt ut i siste dråpe. Finca Bacara 3015 Monastrell 2015 er ikke bare en vin du blir glad av og i. Den har så vel en svært innsmigrende karakter som en tydelig adresse og vitner om solid håndverk tvers gjennom og med en veldig god konsentrasjon. Rett og slett sjelden god vin for pengene. 

Den er dessuten som skapt for den kommende sesongens mange løsslupne grillfester samtidig som den fungerer veldig godt i mer sofistikerte omgivelser med pent antrekk og kniv og gaffel.

 

Monastrell er druen her.

 

Foreløpig er det bare denne vinen som er i salg i Norge fra denne produsenten. Og den er sågar billigere her enn i Danmark hvor den ligger på 139 DKK. Jeg ser i alle fall fram til å smake flere viner herfra, for det er lett å bli smittet av entusiasmen som formidles gjennom etiketter og beskrivelser.

Det nå to år gamle prosjektet kjøres parallelt med Bodegas Ego som startet opp av Ioana Paunescu og Santos Ortiz da de i 2011 bestemte seg for å begynne for seg selv, etter å ha møttes mens de jobbet hos Bodegas Luzon, også den i Jumilla.

Jumilla er ellers et av mange vinområder på den spanske høysletta som opplever en rivende utvikling. Kombinasjonen av høyde over havet, et mineralrikt jordsmonn (i dette tilfelle sterkt kalkholdig), få klimatiske utfordringer for dem som vil drive økologisk og lave jordpriser tiltrekker unge og dynamiske vinmakere. I Jumilla er det monastrell eller mourvèdre som er viktigste drue. Den stortrives i disse solrike forholdene samtidig som høyden over havet (900 m.o.h.) sikrer stor forskjell i dag- og nattemperaturer og dermed god syreutvikling i druene.

 

Finca Baraca har en moderne vinkjeller.

 

I 2016 produserte de 100.000 flasker fra sine 16 hektar, hvorav en tredel av akkurat denne vinen. Og tallet 3015 fortjener en liten forklaring. Det henger nemlig sammen med bildet av hvalen som bærer en storby på ryggen. Med det retter de et håp om at vi også om 1000 år fortsatt kan leve i pakt med naturen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her