Så er ønsket til de unge idealistene, Ioana Paunescu og Santos Ortiz som står bak Finca Bacara-prosjektet, å gi en gave fra naturen til menneskene og samtidig bryte reglene innført av den gamle verdens vinetablissement. Gjennom sine etiketter formidler de en langt mer laid back, men også filosofisk holdning om at vin er til for å nytes sammen med gode venner og familie. Samtidig som de er opptatt av rettferdighet og bærekraft i framstillingen.
Om dette høres ut som reklame, et gjennomdesigna opplegg eller tomme ord, passer det ikke for denne vinen, for den er et tydelig bevis på at disse folkene har klart å overføre målsetningen helt ut i siste dråpe. Finca Bacara 3015 Monastrell 2015 er ikke bare en vin du blir glad av og i. Den har så vel en svært innsmigrende karakter som en tydelig adresse og vitner om solid håndverk tvers gjennom og med en veldig god konsentrasjon. Rett og slett sjelden god vin for pengene.
Den er dessuten som skapt for den kommende sesongens mange løsslupne grillfester samtidig som den fungerer veldig godt i mer sofistikerte omgivelser med pent antrekk og kniv og gaffel.
Foreløpig er det bare denne vinen som er i salg i Norge fra denne produsenten. Og den er sågar billigere her enn i Danmark hvor den ligger på 139 DKK. Jeg ser i alle fall fram til å smake flere viner herfra, for det er lett å bli smittet av entusiasmen som formidles gjennom etiketter og beskrivelser.
Det nå to år gamle prosjektet kjøres parallelt med Bodegas Ego som startet opp av Ioana Paunescu og Santos Ortiz da de i 2011 bestemte seg for å begynne for seg selv, etter å ha møttes mens de jobbet hos Bodegas Luzon, også den i Jumilla.
Jumilla er ellers et av mange vinområder på den spanske høysletta som opplever en rivende utvikling. Kombinasjonen av høyde over havet, et mineralrikt jordsmonn (i dette tilfelle sterkt kalkholdig), få klimatiske utfordringer for dem som vil drive økologisk og lave jordpriser tiltrekker unge og dynamiske vinmakere. I Jumilla er det monastrell eller mourvèdre som er viktigste drue. Den stortrives i disse solrike forholdene samtidig som høyden over havet (900 m.o.h.) sikrer stor forskjell i dag- og nattemperaturer og dermed god syreutvikling i druene.
I 2016 produserte de 100.000 flasker fra sine 16 hektar, hvorav en tredel av akkurat denne vinen. Og tallet 3015 fortjener en liten forklaring. Det henger nemlig sammen med bildet av hvalen som bærer en storby på ryggen. Med det retter de et håp om at vi også om 1000 år fortsatt kan leve i pakt med naturen.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev