Ukens vin
Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

Denne vinen er billigere i Norge enn i Danmark

134 kroner er i sannhet et røverkjøp for en så seriøs vin som denne.
Aase E. Jacobsen
13 April 2017 - 08:59

Så er ønsket til de unge idealistene, Ioana Paunescu og Santos Ortiz som står bak Finca Bacara-prosjektet, å gi en gave fra naturen til menneskene og samtidig bryte reglene innført av den gamle verdens vinetablissement. Gjennom sine etiketter formidler de en langt mer laid back, men også filosofisk holdning om at vin er til for å nytes sammen med gode venner og familie. Samtidig som de er opptatt av rettferdighet og bærekraft i framstillingen.

Om dette høres ut som reklame, et gjennomdesigna opplegg eller tomme ord, passer det ikke for denne vinen, for den er et tydelig bevis på at disse folkene har klart å overføre målsetningen helt ut i siste dråpe. Finca Bacara 3015 Monastrell 2015 er ikke bare en vin du blir glad av og i. Den har så vel en svært innsmigrende karakter som en tydelig adresse og vitner om solid håndverk tvers gjennom og med en veldig god konsentrasjon. Rett og slett sjelden god vin for pengene. 

Den er dessuten som skapt for den kommende sesongens mange løsslupne grillfester samtidig som den fungerer veldig godt i mer sofistikerte omgivelser med pent antrekk og kniv og gaffel.

 

Monastrell er druen her.

 

Foreløpig er det bare denne vinen som er i salg i Norge fra denne produsenten. Og den er sågar billigere her enn i Danmark hvor den ligger på 139 DKK. Jeg ser i alle fall fram til å smake flere viner herfra, for det er lett å bli smittet av entusiasmen som formidles gjennom etiketter og beskrivelser.

Det nå to år gamle prosjektet kjøres parallelt med Bodegas Ego som startet opp av Ioana Paunescu og Santos Ortiz da de i 2011 bestemte seg for å begynne for seg selv, etter å ha møttes mens de jobbet hos Bodegas Luzon, også den i Jumilla.

Jumilla er ellers et av mange vinområder på den spanske høysletta som opplever en rivende utvikling. Kombinasjonen av høyde over havet, et mineralrikt jordsmonn (i dette tilfelle sterkt kalkholdig), få klimatiske utfordringer for dem som vil drive økologisk og lave jordpriser tiltrekker unge og dynamiske vinmakere. I Jumilla er det monastrell eller mourvèdre som er viktigste drue. Den stortrives i disse solrike forholdene samtidig som høyden over havet (900 m.o.h.) sikrer stor forskjell i dag- og nattemperaturer og dermed god syreutvikling i druene.

 

Finca Baraca har en moderne vinkjeller.

 

I 2016 produserte de 100.000 flasker fra sine 16 hektar, hvorav en tredel av akkurat denne vinen. Og tallet 3015 fortjener en liten forklaring. Det henger nemlig sammen med bildet av hvalen som bærer en storby på ryggen. Med det retter de et håp om at vi også om 1000 år fortsatt kan leve i pakt med naturen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her