Muscadet har etablert seg som godt og prisgunstig alternativ til chablis, både for umiddelbar nytelse til alt fra havet og som lagringskandidat. Riktignok ikke hvilken som helst muscadet, og det er heller ikke ukens vin.
Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur lie er en gammel kjenning som har vært på det norske markedet mer eller mindre sammenhengende i 25 år.
Slik smakte 1999 i magnum da den var ti år gammel
Selv var jeg på besøk der i 2002. Den gangen var Couillaud-familien en av få som jobbet med en mer bærekraftig drift i vinmarkene i dette forholdsvis regnfylte området. I dag er det mer regelen enn unntaket for de profilerte produsentene.
Sammen med kontrollert utbytte (45 hl/ha) og gamle vinstokker (40-60 år) blir resultatet en vin med veldig god konsentrasjon og terroir-uttrykk, for det er nettopp det som er kjernen i en god muscadet. I motsetning til tynt syrlig skvip som var mitt første møte med vinstilen på slutten av 70-tallet.
Betegnelsen "sur lie" er også av betydning for denne vinstilen, men den krever en liten forklaring. Begrepet betyr rett og slett "på bunnfallet etter gjæringen", og for denne vinen gjøres det i nedgravde sementtanker - som er en tradisjon veldig typisk for muscadet.
Ukens vin har modnet 10 måneder på bunnfallet. I løpet av den tiden oppnår vinen større fedme og dybde samtidig som den holdes frisk. Før flasketapping kaldstabiliseres vinen og filtreres lett.
Denne gode munnfullen er akkurat nå i et årgangsskifte fra 2017 til 2018, og med begge får du usedvanlig god valuta for pengene. For de siste årgangene fra Muscadet-regionen har vært av høy kvalitet, men lave avlinger for de delene av området som ble rammet av frost i 2016 og 2017.
I 2018 var avlingene tilbake til normalen, i tillegg til at kvaliteten har framkalt ovasjoner. Den tørre varme sommeren resulterte i viner med ekstra god frukt, men også gode syrer takket være kjølige netter i den varmeste perioden. Med dette som bakteppe er prisen ekstra gunstig.
Det historiske Ragotière-slottet ligger i underområdet Vallet og jordsmonnet her er veldig sammensatt. Men i vinmarken som gir ukens vin, består det av silisiumholdig leire på glimmerskifer som er av flere metamorfe bergarter i Muscadet – de andre er gneiss og kvarts.
Her kan du lese mer om underområdene og hva som kjennetegner Muscadet-området i dag
Druen muscadet eller melon de bourgogne er ikke av det aromatiske slaget, derfor uttrykker den vekstforholdene veldig godt og av samme grunn er det forskjeller både mellom de ulike delene av Muscadet og innenfor samme produsentportfølje. Foreløpig er det bare denne vinen fra Ragotière som finnes i Norge, men familien lager flere ulike muscadeter (samt chardonnay og sauvignon blanc), deriblant Cuvée Amélie som er kalt opp etter Amélie Dugué-Couillaud. Hun har tatt over etter faren Bernard da han pensjonerte seg, og eier nå sammen med onkelen François.
Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....