Ukens vin
Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted

Den ligner på nebbiolo, men kommer fra et helt annet sted

Endelig er denne vinen med det vanskelige navnet tilgjengelig. For xinomavro er en av Hellas’ aller beste røde druer og Thymiopoulos er en veldig interessant nytolker.
03 Mars 2020 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 er en super utgave av denne for gresk vinkultur prominente druesorten xinomavro. Navnet betyr mørk og bitter/syrlig, men ukens vin er mye snillere enn som så. Vel har den god syrlighet og fin tannintørrhet, men den er både fruktig og innsmigrende med fin lakrissødme.

Det som gjør at xinomavro minner om nebbiolo, utover aromaene, er dens gode evne til å lagres og at den har ustabil farge som gjør at den blir lys mursteinsrød over tid. Skal du ha blindsmaking, er dette en kandidat å ta med seg, for det er lett å gå i fella.

Les om druen og området her

Det er lenge siden sist en xinomavro var på det norske markedet, det var nok med Kyr-Yianni eller Boutari, begge tradisjonsrike produsenter i Naoussa i Nord-Hellas (Makedonia), som er hjemstavnen for denne unike druen. Her er forholdene gunstige for druedyrking takket være nærheten til Vermio-fjellet som når høyder på over 2050 m.o.h..

Ukens vin kommer fra høytliggende vinmarker og siden druesorten modner sent, får druene en lang vekstsyklus som er gunstig for aromautviklingen. Den har også fått med seg 25 prosent av stilkene hvilket bidrar til struktur og ikke minst å holde alkoholen nede.

Thymiopoulos er en ny produsent i Norge som regnes som en av områdets mest interessante.

Apostolos Thymiopoulos i vinmarkene rundt vingården som ligger ved 400 m.o.h.. Foto: 

Det er takket være Apostolos Thymiopoulos som kom tilbake til familiens vingård med nye ideer etter ønologiutdannelse for rundt 10 år siden. Og det nye innebar først og fremst å tappe viner med eget navn på etiketten i stedet for å selge til de store aktørene. Men også å jobbe med måten druene ble dyrket på og ikke minst metoder i vinkjelleren. Apostolos eksperimenterer med så vel biodynami som naturvinmetoder.

De holder til i Trifolos noen kilometer fra Naoussa by, vest for Thessaloniki. Til ukens vin brukes druer fra deres yngste planter ved 400 m.o.h. og fra vinmarker ved 600 m.o.h. lenger oppover i landskapet opp mot Vermio-massivet hvor det også er flere skisentre.

Thymiopoulos’ vinmarker ligger høyere enn det generelle bildet for Naoussa PDO som er 150 til 400 m.o.h. Det sammen med et veldig skrint jordsmonn med skifer, granitt og kalkstein bidrar også til den gode friskheten i frukten.   

Apostolos’ tolkning av xinomavros har bidratt til å sette druen og området på det moderne vinkartet – nå også i Norge. Og denne vinen er deres minst påkostede, i den forstand at den kun er modnet 8 måneder i sementtanker, og ikke nødvendigvis ment for å lagres lenge.

 
 

Young Vines kan derfor sammenlignes med en langhe nebbiolo. De lager også to andre som i større grad er skrudd sammen for lengre lagring gjennom drueutvalg og fatmodning, Thymiopoulos Naoussa Alta 2016 og Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2017 som begge har større konsentrasjon, men også mer fruktsødme. Den første er en mer konsentrert utgave av Young Vines, siden druene kommer fra samme vinmarker, mens den siste er laget av druer fra familiens eldste parseller. Begge er veldig gode kjøp og obligatoriske kandidater til en assortert vinkjeller. 

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her