Monograph Agiorgitiko 2018 er en herlig leskende rødvin med lett innslag av mineraler og stor bløthet som gjør den til en veldig anvendelig sak hva matretter angår. Pasta, vegetar, torsk med mye smak, men også kylling og svin.
Den kommer fra Nemea på Peloponnes-halvøya vest for Aten, hvor Gaia har laget vin siden 1996. I dette historiske og fjellrike området med topper opp mot 2376 m.o.h. (Mount Kyllini) er det gode muligheter for å lage friske og elegante viner, breddegraden til tross. Agioritiko er rødvinsdruen par excellence her, og for ukens utgave dyrkes druene ved 500 m.o.h. Mens Monograph-utgaven er skapt for å nytes mens den er ung, finnes det gode eksempler på at Nemea-rødvin er lagringsdyktig.
Denne druen er så fleksibel at den også gir utmerkete roseviner, og Gaia hevder seg ikke uventet også her. Den supre Gaia 14-18h Agiorgitiko Rosé kommer i 2018-årgang senere i vår.
Gaias topp-utgave av agioritiko er ikke lenger i salg i Norge, trolig fordi gresk rødvin som prismessig konkurrerer med eksempelvis italiensk vin, sliter med å overbevise (dog uten grunn).
Når det kommer til hvitvin derimot, har Gaia ettertrykkelig satt Hellas på kartet. Med druen assyrtiko fra Santorini, er det opplest og vedtatt at selve fødestedet for europeisk vin, fortsatt kan by på vin som ikke bare skiller seg ut, men som også er i det øverste kvalitetssjiktet. Det var på Santorini at Leon Karatsolos og Yiannis Paraskevopoulos begynte å lage vin av assyrtiko i 1994.
- Først laget vi en tank med vin som vi solgte til lokale restauranter, forteller Leon. Det startet altså som en garasjevin. - Forskjellen er bare at det ikke var vår garasje en gang, ler han. Siden den gang har produksjonen vokst betydelig til 350.000 flasker i 2018.
Det er særlig Assyrtiko by Gaia Wild Ferment som har tatt Norge og andre markeder med storm. Og denne lekkerbiskenen overbeviser nok en gang i 2018-utgave.
Og nå har duoen som siden har fått selskap av Christina Legaki, testet ut denne særpregete druen også i Nemeas kalkholdige jordsmonn. Monograph Assyrtiko 2018 er et veldig godt resultat av dette eksperimentet. Den har de samme saltmineralene og lette røykpreget som vi kjenner fra Santorini-assyrtiko samt den gode frukten. Et must til skalldyrretter, gode fiskeretter, men også salater med sjømat eller kylling.
For Hellas-farere som har testet vintilbudet på sine faste tavernaer, bør druen moschofilero være en gammel kjenning. Den har ikke den samme dramatiske historien vi kjenner fra Santorini og assyrtiko, men er en veldig trygg og god havn for typiske greske salater og vegetarretter eller meze – frisk og aromatisk som den er. Og Monograph Moschofilero 2018 er en av de bedre utgavene jeg har smakt i alle fall. Den fine friskheten og gode fruktigheten samt lette fedmen som er typisk for druesorten, er et resultat av at vinmarkene ligger høyere, ved 700 m.o.h og litt lenger inn på halvøya, forhold som sikrer god syre på grunn av større forskjeller i dag- og nattemperatur og som forlenger vekstperioden.
Fra naturens side gir druesorten - som egentlig er mange forskjellige kloner - moderat alkohol, og det gjør den til en perfekt sommervin.
Arkadia som området heter, og mer spesifikt Mantineia, antas å være fødestedet for denne druen. Ifølge Wine Grapes (Jancis Robinson) var første gangen druen ble nevnt i 1601. Men dette er et av de mest historiske områdene i Hellas, så sannsynligheten for at den er mye eldre er stor.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....