Ukens vin
Disse vinene kan du ikke annet enn å bli forført av

Disse vinene kan du ikke annet enn å bli forført av

Sødmefylt og frisk med myke bobler. Dette er en vin alle vil falle for. Og super for pleie av kjæresteforholdet. Gjerne med en pose rekechips eller takeaway-sushi.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2017 - 15:00

Perlende vin – petillant på fransk og pet’nat blant venner - ble plutselig veldig trendy for et par år siden. Vi snakker om vin med mindre kullsyre, bare 2-3 bar trykk mot normalt 6 bar for champagne og annen boblevin laget med tradisjonell metode. Årsaken til populariteten er nok en kombinasjon av lavere pris (billigere produksjonsmetode) og et behov for en 100 prosent upretensiøs vin.

Morsomme og seriøse på samme tid

Og det er i høyeste grad mine to utvalgte, østerrikske Meinklang Prosa 2015 og tyske Fritz Müller Perlwein Rosa Trocken 2015 som begge er veldig morsomme, men også svært seriøse viner i sin kategori. Den første er laget av biodynamisk dyrkete druer fra en produsent som jeg har fulgt i mange år, Angela og Werner Michlits. Den var sågar deres bryllupsvin første gang de laget den, men i senere årganger er den blitt noe tørrere og det kler den.

Den tyske rosa perlevinen, også den fra en liten produsent som går sine egne veier, er for øvrig litt annerledes skrudd sammen. Den har litt høyere restsukker, men også høyere syre hvilket gjør at den ikke oppleves søtere. Dette er en av vinverdenens sensoriske hemmeligheter. Som aldri slutter å fascinere. Rent aromatisk er de beslektet all den tid de har pinot noir som felles drue, i hvert fall for deler av druemiksen.

Du får tak i en av dem

Begge vil gjøre valentinsdagen til en så upretensiøs, løssluppen og budsjettvennlig dag som den bør være, i hvert fall når den faller midt i uka som i år. Begge vinene kan nemlig deles i sofaen til en pose rekechips eller litt sushi.

Prosaen er å finne i 178 polbutikker, mens den andre kun er i en håndfull (Nesodden, Tønsberg og Tjøme). Den finnes også i en hvit utgave som er en god erstatning og som har litt bedre distribusjon.

Et godt alternativ om ingen lar seg oppdrive innen kvelden er Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut. Siste ladning ut er tørr og frisk, noe mer bobler enn de to andre, men like egnet for valentinshygge. Og altså i hyllene til 237 polutsalg.

Har du lyst å prøve ut flere viner innen petillantsjangeren – også den signert Meinklang, bør du bestille denne

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her