Ukens vin

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

Dette vinkjøpet angrer du aldri på

2015-årgangen av denne østerrikske hvitvinen gir veldig mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2017 - 11:45

Mantlerhof Grüner Veltliner 2015 er en vin jeg ofte vender tilbake til. Først og fremst fordi den gir en veldig god vinopplevelse for en rimelig penge. Men også fordi den har kvaliteter som går utenpå det meste av andre viner i dette prissjiktet.

Tåler mye luft

Nå er den kommet i ny og super årgang som skiller seg fra forgjengeren ved å være ekstra konsentrert. Men ikke at den nødvendigvis er så mye bedre enn 2014 som jeg var virkelig begeistret for, bare typisk for hva naturen bød på i 2015.

Les mer om hva som gjør denne vinen stor

Vinene fra enkeltvinmarkene til Josef Mantler tåler lagring.

Det som gjør at den akkurat denne vinen har fått en slik status hos meg, er at den er så anvendelig for den type mat jeg liker å lage. Det betyr mye grønnsaker og fisk på bekostning av kjøtt. I en slik kontekst briljerer den med sin fine fedme, lette krydder- og urtetoner og rene klare eple- og pærefruktighet. Alt holdt oppe av god syrefriskhet.

Når det er sagt tilfredsstiller den også  behovet om du velger en mer kjøttdominert meny. Den er nemlig velegnet til pasta med kjøtt, til svin og kylling.

Ikke minst er den en super vin å ha stående i kjøleskapet, for selv om den har vært åpnet (den har skrukork) flere ganger, holder den seg bemerkelsesverdig frisk til siste dråpe. Selvsagt ikke inn i evigheten, men en uke er ikke noe problem for en så solid vin som denne.

Naturlig vinmaking

Faktisk er 2015-utgaven så konsentrert at den har godt av å helles i karaffel en time før servering.

Ikke uventet er det en vin laget av økologisk dyrkete druer (demeter-sertifisert) og fremstillingen er gjort med minimale inngrep, bare hvis det trengs, ifølge Josef (Sepp) Mantler som står bak produsenten Mantlerhof i Kremstal. 

Josef Mantler.

Her dyrker han 14 hektar med druer i skråningene med mineralrikt og finkornet avleiringsjordsmonn (løss) som vender ned mot elven Krems. Halvparten er dyrket med grüner veltliner som er både Mantlerhofs og områdets viktigste drue. Den trives ekstra godt i disse forholdene som sikrer god modning. Ukens vin er hans «enkleste», mens toppgrüneren, fra enkeltvinmarken Spiegel (såkalt erste lage DAC reserve) lar vente på seg. En annen smak av Mantlerhof får du imidlertid gjennom hans supre rieslinger, hvorav en er i salg i Norge.

Og er du i tvil om at hans viner lagrer godt, kan jeg betrygge deg om at så er tilfelle. Hans Grüner Veltliner 1985 var da jeg smakte den i juni 2015, full av liv og med en spennende moden druekarakter, urter, krydder og blomster. En vin som fortsatt har mange år foran seg. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her