Molino Selvaggia Piemonte Rosso 2015 er en virkelig lekkerbisken til 160 kroner. Den har nydelig frukt og får karakter både fra barbera og nebbiolo som utgjør druemiksen. Her er det derfor så vel kirsebær, blomster og krydder som god syre og et fint tanninbitt. En vin som trenger litt rødt kjøtt som matfølge, alternativt pasta med kraftig saus.
For noen kroner mindre får du Molino Barbera d’Asti Loreto 2015, en veldig artig vin siden den har slik intens og saftig morell- og kirsebærfrukt. En stor god munnfull som skapt for klassisk pasta med kjøttsaus. Eller når du bare vil ha noe riktig godt i glasset.
Enda billigere er Molino Dolcetto d’Alba Le Querce 2015 som er en veldig innbydende og drikkevennlig leskende vin som smaker fortreffelig til alt fra tartar til burgere og pølser.
Mye moscato for pengene
Den søte Molino Moscato d’Asti Mistral 2015 er en svært elegant utgave av denne for Piemonte så typiske vinstilen. Et superfruktig og forfriskende følge til desserter med krem. Gitt det lave alkoholinnholdet er dermed prisen veldig gunstig.
Det er flere som har lansert godbiter i 2015-årgang
Bak disse godsakene står en for meg forholdsvis ny Piemonte-produsent, Agr. Molino, som jeg for alvor fikk øynene opp for under Nebbiolo Prima sist mai. Deres Barbaresco Teorema 2013 var en av de aller beste i sin klasse. Og vi smakte 600 nebbioloviner hvorav et par hundre fra barbaresco. Teorema er en ytterst sjarmerende og seriøs vin med god jordsmonnskarakter og stor flott frukt. En riktig så deilig vin som også har et godt lagringspotensial.
Denne vinen finnes foreløpig som Molino Barbaresco Teorema 2011 i Norge og er et godt tilskudd til klassen «moderne» barbaresco med dypere farge og ikke minst preg av nyere eik i form av barrique. Eiken er tydeligere i 2011 enn i 2013, men likevel ikke plagsom, for i tillegg har denne vinen nok av kraft i form av konsentrasjon og struktur til å bære eiken.
Mindre kjent del av Barbaresco DOCG
Molinos toppvin, Barbaresco Ausario 2009 er også å få i Norge, men kun i tilleggsutvalget. Også den en konsentrert vin med mye god frukt, litt eik men også godt med krydderpreg. Den har modnet 16-22 måneder i 500 liters franske fat. Den lages av druer fra drøyt 45 år gamle vinstokker i Molinos beste parsell i åsryggen Ausario, sørvestvendt og med en høyde på 382 m.o.h. og med et jordsmonn med kalk og leire, både lys og mørkere i de nedre lagene.
Teorema får deler av sitt druemateriale fra samme sted, og resten fra San Rocco Seno d’Elvio, et steinkast lengre sør med litt yngre og mer kalkdominert jordsmonn. Det gir Teorema en litt mer elegant karakter.
Ausario som gir druer også til Molino Barbera d'Alba Ausario 2014 og er hjemstavn for vingården, er ikke det mest kjente cru-et i Barbaresco. Det skyldes primært at ingen kjente navn har brukt den på etiketten før ganske nylig. Men også fordi den ligger i Treiso – en av de fire kommunene i DOCG-et ved siden av Barbaresco, Neive og San Rocco Seno d’Elvio.
Også tørr hvitvin
Treisos vinmarker er de som ligger nærmest byen Alba og med gjennomsnittlig høyeste beliggenhet. Molino-teamet består nå av tre brødre Tommaso, Dario og Franco som siden slutten av 1980-årene har hatt ansvaret for familiens viner.
Også tørr hvitvin som Molino Arneis Sibilla 2014 - et godt bevis på at det kan lages slik vin i dette typiske rødvinsområdet (selv om deler av druematerialet kommer fra Roero). Den er både fyldig, syrefrisk og klassisk i stilen og nyter godt av 2014-årgangens syrlige slankere stil. Topp valg til klippfisk, torsk, vitello tonnato og retter med aioli.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev